S kapacitou bojují i mateřské školy. V Brně děti odmítají, v Českých Budějovicích hlásí volno

Částečné opuštění mateřské náruče a nové zážitky mezi kamarády v kolektivu. To je scénář, který po prázdninách čeká mnoho dětí po celé republice. Zápisy do mateřských škol probíhají právě v těchto dnech. Zatímco někde s umístěním dítěte není problém, některá města pociťují nedostatek míst.

„Máme vždy sto až sto dvacet žádostí ale míst je kolem dvaceti,“ uvedla pro CNN prima NEWS ředitelka Mateřské školy Brno Nádvorní Jana Staňková. Právě v jihomoravské metropoli o děti nouze není. Některé školky musejí zájemce dokonce odmítat. Celková kapacita mateřinek ve městě by měla stačit.

„Rodiče podávají hodně žádostí, aby dostali dítě do nějaké školky,“ doplnila Staňková. Zápisy mají za sebou i rodiče dětí v jihočeské metropoli. V některých školách v Českých Budějovicích mají naopak problém kapacitu naplnit, příkladem je školka v Trägerově ulici. „Kapacita je 60 dětí a každý rok se bojíme, abychom třídy naplnili.

ČTĚTE TAKÉ: Zrušením školkovného Šárce vzrostou výdaje. Chystá se stopka i slevě na nepracujícího partnera

Letos odchází asi jen 12 dětí, a tak kapacitu nakonec naplníme,“ popsala Zdeňka Maršíková, zástupkyně ředitelky MŠ Pražská České Budějovice. „Rodiče se většinou bojí, protože se sem hlásí malé děti, dvouleté děti. Ty ale bohužel nemají přednost, tu mají děti starší,“ doplnila ji ředitelka Kristina Boršovská.

S obsazeností jednotlivých školek zamíchají ještě preference rodičů. Jejich potomek pak může být přijat, i když se to zdá zprvu beznadějné. „Máme registrované třeba tři žádosti na jedno dítě, ale to nastoupí jen do jedné školky,“ řekla primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová. To znamená, že město sice eviduje letos 1005 registrovaných přihlášek, ale reálně je dětí mnohem méně. „Rodiče mohou umístit své děti i do soukromých školek nebo do církevních mateřských škol. V oblasti Českobudějovicka je jich víc než deset,“ doplnila vedoucí odboru školství a tělovýchovy Michaela Čermáková Šímová.

Církevní mateřskou školu si zvolila i Eliška Schwammenhöferová, která se odmítnutí neobává. „Moje obě předchozí děti chodily do mateřské školy u svatého Josefa a i nejmladší syn tam byl u zápisu. V létě mu budou tři roky, tak doufejme, že se dostane,“ doufá paní Eliška. Děti ze spádových oblastí v Českých Budějovicích budou ještě na začátku června doplňovat děti ukrajinských uprchlíků.

Tagy:
Brno zápis České Budějovice děti primátorka kapacita mateřská škola okres České Budějovice Dagmar Škodová Parmová zápisy do mateřských škol