Školačka v Brně se nerozhlédla, srazila ji tramvaj. Případů kvůli nepozornosti přibývá

V Brně školačku srazila tramvaj

Neuvěřitelné štěstí měla malá dívka, kterou v centru Brna srazila tramvaj. Školačka utrpěla jen lehká zranění. Při přebíhání kolejí se zapomněla rozhlédnout. Podobných případů podle místního dopravního podniku v poslední době přibývá.

Dívka čekala, až odjede tramvaj, a následně chtěla přeběhnout koleje. Nevšimla si ale, že se k ní z druhé strany blížila další souprava. Řidič už srážce nemohl zabránit. „Je potřeba si uvědomit, že tramvaj váží desítky tun a má úplně jinou brzdnou dráhu než například osobní auto nebo autobus,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Holčička měla štěstí v neštěstí. Řidič totiž zrovna přijížděl na zastávku, a tak už brzdil. „Dívenka byla při vědomí. Zkontrolovali jsme její zdravotní stav, poskytli jsme jí přednemocniční péči a s poraněním lehkého charakteru jsme ji převezli do Dětské nemocnice v Brně,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Nepozornost, kapuce a sluchátka v uších

Podobné případy, kdy tramvaj srazí člověka, nejsou v Brně ojedinělé. Nedávno CNN Prima NEWS informovala o třináctiletém školákovi, který přecházel koleje, byl ale tak zahleděný do mobilu, že vůbec nevnímal, co se kolem něj děje. Chlapec nakonec skončil se středně těžkým poraněním v nemocnici.

V prosinci 2017 se střetl s rozjetou tramvají tehdy třináctiletý Patrik. Skončil jen s lehkým zraněním, nehodu dával za vinu kapuci. „Vlastně jsem chtěl jenom přeběhnout. Nedával jsem pozor,“ přiznal Patrik.

„Pokud chodec vstoupí před tramvaj z takto bezprostřední blízkosti, řidič tramvaje moc možností nemá. Zařadí všechny brzdové stupně, které má, potom už se jen musí dívat na to, jestli se situace zvládne, nebo ne,“ sdělil tehdy vedoucí dispečerů brněnského dopravního podniku Miroslav Dressler.

Jak řidiči upozorňují, významnou roli kromě nepozornosti chodců hrají třeba i sluchátka v uších nebo právě kapuce na hlavě. Většina případů, kdy tramvaj srazí člověka, přitom končí fatálně a obezřetnost je tak rozhodně na místě.

Tagy: