Milovníci marihuany již plánují konopné kluby. Koalici čeká důležité jednání o legalizaci

Konopí může i léčit

Jak by měly fungovat pěstitelské kluby konopí v Česku?

Příznivci marihuany plánují zakládat pěstitelské kluby konopí, jakmile to umožní nový zákon, který by rekreační užívání konopí částečně zlegalizoval. Jejich ambicí je prý převést až šest tisíc uživatelů z černého trhu na legální.

Nejde jim o prodej, ale předně o možnost marihuanu legálně pěstovat pro vlastní potřebu. Po vzoru Německa k tomu chtějí založit takzvané konopné pěstitelské kluby. „Konopný klub bude vlastně nezisková organizace, kde se uživatelé a samopěstitelé sdruží. Buď mají vlastní objekt, nebo si nějaký pronajmou. Tam bude pěstírna, sušárna a výdejna konopí, plus nějaká klubovna,“ popsal pro CNN Prima NEWS předseda správní rady Asociace konopných klubů Martin Podešva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté zabavili 100 kilogramů hašiše ze Slovenska. Zadrželi 14 lidí, vedl je cizinec

Do klubů by mohli vstoupit i lidé, kteří sice marihuanu užívají, sami se ale na její pěstování necítí. Za členský poplatek by měli nárok odebrat část vypěstovaného konopí. „Máme ambici převést pět až šest tisíc lidí z černého trhu na legální. Stát získá data o lidech, bude vědět, co a kolik užívají,“ sdělil Podešva. „Souhlasím s tím. Když je to pod kontrolou, tak je to super,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Myslím, že by se to nemělo legalizovat. Užívali by to i mladí, to není dobré,“ řekl další.

Do klubů by mohli vstoupit jen čeští občané starší 18 let, prodej mimo členy klubu by možný nebyl. Plán asociace má šanci uspět. „Samopěstování, na kterém je shoda v celé koalici, je potřeba povolit i s nějakou delegací, nějakou neziskovou skupinou,“ řekl národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Takovou skupinou by mohly být právě konopné kluby.

Po dekriminalizaci marihuany by podle zastánců navíc mohl výrazně prořídnout trh s jejími náhražkami, ke kterým se relativně snadno mohou dostat například děti. Nad novým zákonem, který by částečnou legalizaci marihuany umožnil, by se v nejbližší době měli sejít šéfové všech pěti koaličních stran.

Tagy: