Bartoš má plán: Zaměří se na stovky tisíc volných bytů. Vlastníci však často mají strach

Partie Terezie Tománkové: Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Zhruba 860 tisíc bytů v Česku je podle ministerstva pro místní rozvoj neobsazených. Nejvíce jich je v Praze a dalších velkých městech. Ministerstvo chce motivovat majitele prázdných bytů, aby je poskytli k pronájmu třeba prostřednictvím obcí. Ty jim budou garantovat nájem a vyřeší za ně případné problémy s nájemníky. Počítá s tím chystaný zákon.

Byt po problematickém nájemníkovi může být úplně zdemolovaný. Podobnou zkušenost má i Lucie Červenková. „Pán vypadal velmi solidně, pak se ale začal zpožďovat s platbami, nakonec mi řekl, že nemá peníze. Měl psa střední velikosti a byt byl na totální rekonstrukci, protože vše do výše psa bylo zničeno,“ popsala CNN Prima NEWS pronajímatelka Lucie Červenková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli Messimu se v Miami prudce zdražovalo. Sousedé fotbalové hvězdy si mnou ruce

Rekonstrukce vyšla na sto tisíc a dlužného nájemného se nedočkala. Podle správcovské společnosti může vystěhování neplatiče trvat i rok. Řada majitelů proto raději nechává svůj byt prázdný. „Setkal jsem se i s případy, že ten byt byl léta prázdný,“ popsal obchodní ředitel internetového portálu Dokonalý nájemník Matěj Bílek.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že v Česku je prázdných 860 tisíc bytů, přes 570 tisíc jich je dlouhodobě neobsazených. Většina v rodinných domech, 200 tisíc v bytových. Ministerstvo má plán. „Připravili jsme zákon o podpoře v bydlení, kde je zajištěný systém garancí. Správu bytů může zajišťovat třeba obec skrze nějaký aparát, ale i neziskový sektor,“ řekl redakci ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Částečně už to funguje v Praze. Majitelé dostávají sice nižší, ale garantovaný nájem. „Městská nájemní agentura řeší veškeré problémy s nájemníky i komunikaci se sousedy,“ sdělil radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti). „Je potřeba zákon o bydlení pro všechny. Zásadně chybí jakékoliv investice,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

Jedním z důvodů, proč řada bytů zůstává prázdná, je podle ministerstva dezolátní stav bytových domů. „Pro příští roky jsme zajistili asi osm miliard korun nejen na výstavbu nových obecních bytů, ale také na opravy a snížení energetické náročnosti,“ sdělil Bartoš. Jenže v Česku stejně podle sociologů převládá snaha o vlastní bydlení. To lidé vnímají i jako pojistku na stáří. „Nájemní bydlení je vnímáno jako nejisté, dočasné nebo tranzitní,“ sdělil CNN Prima NEWS sociolog Tomáš Hoření Samec. Zákon má na stole legislativní rada vlády a Sněmovna by o něm mohla hlasovat příští rok.

Tagy:
bydlení Ivan Bartoš Česká pirátská strana Česko Praha Adam Zábranský Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Tomáš Samec