V Česku napadl první sníh. Řidiče trápí i vydatný déšť, stoupají hladiny řek

Meteorologové varují před vydatným deštěm na většině území Česka. Na střední Moravě už stouply hladiny řek, od sobotního rána došlo kvůli nepřízni počasí hned k několika nehodám. Na Šumavě se dokonce objevil první podzimní sníh.

Už od pátku začalo nad územím celé republiky vydatně pršet. Na Moravě do sobotního rána stoupaly hladiny několika řek, především na střední Moravě. Například během dopoledne hlásila druhý stupeň Bystřička. První stupeň aktuálně hlásí i Senice v Ústí, Zděchovka ve Zděchově a Jičínka v Novém Jičíně.

První sníh v sobotu napadl v horních polohách Šumavy a Krušných hor. Několik centimetrů se objevilo na Klínovci, Březníku, Bučině nebo Luzném.

Také v některých oblastech Rakouska a Švýcarska přineslo v noci na sobotu ochlazení i sněhové srážky, a to nejen ve vysokých polohách Alp. V Rakousku sněžilo i v nadmořských výškách pod 1000 metrů, což se podle tamního meteorologického ústavu stalo koncem září naposledy před devíti lety. Ve švýcarské Montaně napadlo 25 centimetrů sněhu, což je rekord pro toto období roku, informovala agentura DPA.

Déšť působí komplikace řidičům

Při čelním střetu dvou vozidel v Nasavrkách na Chrudimsku na silnici I/37 se v sobotu dopoledne zranilo osm lidí včetně dětí. Zraněné záchranáři odvezli do nemocnice. Mohlo se jednat o dopravní komplikace následkem nepřízně počasí.

Po studeném víkendu se oteplí, pršet ale bude dál

Po studeném a deštivém víkendu se oteplí, v říjnu ale budou teploty postupně klesat. Týdenní maxima sestoupí od 16 ke 12 stupňům Celsia. Pršet bude po víkendu také v příštím týdnu, nejsušší z příštích čtyř týdnů má být období uprostřed října. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V září se dosud teploty většinou udržovaly nad dlouhodobým normálem, upozornili meteorologové. „V následujícím období budou již teploty klesat a postupně se přiblíží k normálu,“ uvedli. Stejně jako týdenní maxima se postupně sníží také noční minimální teploty, z úrovně kolem sedmi stupňů ke dvěma stupňům Celsia.

Srážky budou nadnormální v příštím týdnu, poté už bude pršet méně. „Postupně bude srážek během období ubývat a nejméně četné budou uprostřed měsíce října. Celkově bude období od konce září do 25. října srážkově v normálu,“ uvedl ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období mezi 28. zářím a 25. říjnem je 37 milimetrů. Deště a sněhu podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1964, kdy meteorologové naměřili 104 milimetrů. Nejméně to bylo hned v roce 1951 s úhrnem jeden litr na metr čtvereční.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 8,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 5,3 stupně. Zatím nejvyšší průměr, 13 stupňů Celsia, meteorologové zaznamenali v roce 1966.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 %, u srážek je zhruba 65 %. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Tagy: