V Česku padaly teplotní rekordy, v Řeži naměřili téměř 37 °C. Do kdy platí výstraha?

Evropu sužují tropy (ilustrační snímek)

Sedm stanic ve středu v Česku naměřilo teplotu vyšší než 36 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve středočeském Husinci-Řeži, kde zaznamenali 36,9 stupně. Rekordy pro 20. červenec padly zhruba na třech desítkách stanic z asi 160, které fungují alespoň 30 let. Řekl to Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před vysokými teplotami platí v Česku až do pátku. Ve čtvrtek se mohou místy objevit bouřky.

Vedra byla zejména ve středních Čechách, Plzeňském kraji, Ústeckém kraji a na jižní Moravě. Vedle Husince naměřily přes 36 stupňů také dvě stanice v Plzni – Bolevec a Mikulka evidují shodně 36,6 stupně Celsia. Tuhaň na Mělnicku měla maximum 36,2 stupně, stejně tak Tušimice a Doksany v Ústeckém kraji. Česká Lípa pak zaznamenala 36,1 stupně Celsia.

Teplo bylo i na horách. Nový rekord mají například dvě stanice, které leží výše než 1 000 metrů nad mořem. Na šumavské Kvildě-Perle bylo 28,9 stupně Celsia, na Labské boudě v Krkonoších pak 25,5 stupně.

Do pražských ulic ve středu kvůli vysokým teplotám vyjelo všech 21 kropicích vozů. Vozy vyjíždějí vždy, když tři dny po sobě teploty překročí 25 stupňů Celsia. Pokud nepřijdou bouřky, budou podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové jezdit i v dalších dnech. Kvůli vysokým teplotám ochlazovali zpevněné plochy i hasiči na ruzyňském letišti. Video z kropení pojezdových drah zveřejnil na Twitteru předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. „Je to výjimečné opatření preventivního rázu,“ komentovala mluvčí letiště Eva Krejčí.

ČD kvůli vysokým teplotám omezí nasazování parních lokomotiv u víkendových nostalgických jízd, nahradí je historické motorové lokomotivy. Podle mluvčího ČD Petra Štáhlavského dopravce zatím neeviduje významnější vlivy tropických teplot na provoz. „Vzhledem k tomu, že budou tropické teploty pokračovat i v dalších dnech a nadále platí výstraha ČHMÚ, nemůžeme vyloučit případné vlivy extrémně vysokých teplot na provoz v příštích dnech. Může se jednat například o přehřátí techniky a nutnost jejího dočasného odstavení a ochlazení,“ doplnil.

Oslovené stavební firmy práce v horkých dnech převážně nezastavují. Technologicky se protahuje pokládka asfaltových směsí, které pomaleji chladnou, a náročná je práce s ocelovými prvky, vyplývá z vyjádření zástupců firem. „Ochrana před horkem je pro nás otázkou zdraví, ale i bezpečnosti. Děláme častější pracovní přestávky, zkracujeme směny, zajišťujeme neomezený pitný režim, chladicí šátky a prodyšné reflexní pracovní oděvy,“ uvedl Ondřej Šuch, mluvčí společnosti Skanska, která zajišťuje stavbu Port7 v pražských Holešovicích.

Na aktuální vlnu veder zareagovaly také české věznice. Vězni v horku dostávají více tekutin, mohou chodit v nátělnících. Věznice také odsouzeným umožňují četnější sprchování po venkovních aktivitách. Například v pardubické či bělušické věznici ale raději venkovní sportování vězňů omezili. „Ne ve všech věznicích dnes platí, že v nich sedí odsouzení pěkně v chládku,“ podotkla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Vedra okomentoval na Twitteru i pražský arcibiskup a český primas Jan Graubner. „Trápí vás současné vedro? Nestěžujte si! Oproti peklu je tohle pořád docela svěží chládeček...,“ napsal.

Horko panuje také ve Francii nebo Portugalsku

S vlnou veder se nyní potýkají i další evropské státy. Například v Británii v úterý poprvé od začátku měření teplota vyšplhala nad 40 stupňů Celsia. V několika německých spolkových zemích podle předběžných údajů padly dosavadní regionální teplotní rekordy. Nejvyšší teplota, 40,3 stupně Celsia, byla ve středu v 15:30 středoevropského času naměřena ve městě Bad Mergentheim-Neunkirchen v jihozápadní spolkové zemi Bádensko-Württembersko, informovala německá meteorologická služba DWD. Horka provázejí v Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii rozsáhlé požáry. V Česku dál platí výstraha před vznikem a šířením požárů.

Tropické teploty budou v České republice i v dalších dvou dnech. Ve čtvrtek bude ve východní polovině Česka 32 až 37 stupňů, ve zbytku republiky bude o několik stupňů méně. V Čechách s výjimkou západu a severozápadu a na Českomoravské vrchovině meteorologové v souvislosti se studenou frontou, která bude do Česka postupovat z Německa, očekávají od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána ojedinělý výskyt silných bouřek. V pátek zůstanou nejvyšší teploty na většině území ČR nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji mohou stoupat až přes 34 stupňů.

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Tagy: