V Česku přibývá případů respiračních nemocí. Na vzestupu je covid, brzy zasáhne i chřipka

Přibývá respiračních onemocnění.

Případu covidu přibývá

Letošní podzim přeje covidu i dalším respiračním onemocněním. Podle lékařů ale není situace vážná. Komplikovaný průběh covidu je teď spíše výjimkou a od klasického nachlazení nebo virózy je skoro nerozeznatelný. Nakažení by se ale měli pochopitelně co nejvíce izolovat.

Kašel, rýma a horečka. Skoro by se chtělo říct – svatá trojice posledních dnů. Počty lidí s respiračními onemocněními letí vzhůru, může za to hlavně počasí. V sychravých a chladných dnech se virům daří, hlavní roli teď hraje především covid.

ČTĚTE TAKÉ: V ČR chybí několik stovek dětských psychologů a psychiatrů. Kapka naděje je pomáhá najít

„Za posledních sedm dní jsme zaznamenali nárůst kolem sedmi tisíc nemocných. Jedná se tedy zhruba o tisíc osob denně. K 30. září jsme měli 1 900 potvrzených případů,“ řekl CNN Prima NEWS ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Nakažených ale bude s největší pravděpodobností mnohem více. Zdaleka ne každý si totiž udělá test. „Pro naprostou většinu lidí to není důležité. Symptomatika respiračních infekcí je naprosto stejná a léčba také,“ řekl lékař Interního oddělení Nemocnice Sokolov Jan Nemček. Pacientům doporučil ležet, klid, vitaminy a léky proti teplotě či bolesti.

Obezřetnost je přesto stále na místě, a to zvláště u lidí, kteří patří do rizikových skupin. U nich je třeba vždy sledovat aktuální zdravotní stav. Od věci podle lékařů samozřejmě není ani prevence v podobě očkování. „Když se po několika dnech stav nezlepšuje a zhoršuje se dýchání, měli by se lidé obrátit na lékaře, případně jet do nemocnice,“ dodal Nemček.

Kromě covidu se podle lékařů v blízké době začne o slovo hlásit i chřipka. Její průběh se v drtivé většině případů od covidu výrazně neliší a platí proto stejná pravidla. Jiný případ je ovšem černý kašel. Letos se jím nakazilo nejvíce lidí za posledních 68 let. Nejvíce nakažených je mezi středoškoláky ve věku od patnácti do devatenácti let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Černý kašel si v Česku vyžádal další dva životy. Onemocněly už stovky batolat

Tagy:
nemoc zdraví chřipka lékař CNN Prima NEWS Česko COVID-19 virové onemocnění Ministerstvo zdravotnictví České republiky Nemocnice Sokolov přenosné nemoci nemoci a zdravotní potíže epidemie a pandemie Jan Nemček