Hořící dům po zásahu bleskem, popadané stromy, zatopené sklepy. V ČR řádily divoké bouřky

Ve Zlíně hořela po zásahu bleskem střecha rodinného domu.

Meteoroložka Valachová o počasí v dalším týdnu

Čtvrteční silné bouřky napáchaly napříč celou Českou republikou nemalé škody a donutily hasiče k desítkám výjezdů. Požárníci z Pardubického kraje museli do akce dvacetkrát, ve Zlíně pak hořela po zásahu bleskem střecha rodinného domu. Na Benešovsku se během večera objevila supercela, lidé zejména ze středních a jižních Čech hlásili kroupy.

Napilno měli ve čtvrtek hasiči ze Zlína, kde po zásahu bleskem hořela střecha rodinného domu. Požár likvidovaly čtyři jednotky, způsobená škoda je předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů utrpěl při pádu zranění ruky.

Oznámení o požáru v ulici Pod Horkou na Zlínských Pasekách přijali hasiči po 19:30. Po příjezdu vyvedli z hořícího domu dva lidi, kteří neutrpěli zranění. Požár hasili v dýchacích přístrojích. „Abychom se dostali ke skrytým ohniskům hoření, museli jsme rozebrat část střechy. Majitelce domu jsme poskytovali psychologickou pomoc,“ uvedl mluvčí krajských hasičů mluvčí Roman Žemlička.

Stromy a větve spadly na elektrické vedení

Hasiči v Pardubickém kraji museli v noci na pátek vyjíždět k více než 20 zásahům, při nichž odklízeli následky bouřek. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve, místy odčerpávali vodu ze sklepů. Někde také zakrývali poškozené střechy. Například ve Stolanech na Chrudimsku ulétla plachta, kterou byla jedna ze střech přikrytá. V Synčanech, místní části Rosic na Chrudimsku, voda natekla do domu, hasiči také rozebírali provizorní střechu a znovu ji zakrývali.

Na některých místech popadaly stromy a větve také na elektrické vedení. Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové ale byla poruchovost jen mírně zvýšená.

Aktuálně se vyskytují relativně silné bouřky ve středních Čechách. Čekejte zejména komplikace v souvislosti s nárazy...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, July 14, 2022

Silné bouřky ale řádily i na dalších místech v republice. Na Benešovsku se objevila supercela. „Vysoké odrazy svědčí možná o větších kroupách a panuje zde i riziko downburstů –⁠ výrazných propadů studeného vzduchu. Další supercela se vyskytla na západ od Plzně,“ upřesnili ve čtvrtek večer meteorologové.

Lidé hlásili kroupy například na Slapech, na Benešovsku či v Dobřanech a Holýšově u Plzně, kde dosahovaly velikosti až tří centimetrů. Bouřky dorazily také do Prahy. Hasiči do 20. hodiny zaznamenali šest výjezdů. Šlo převážně o nakloněné stromy a popadané větve.

Tagy: