V Česku roste počet nakažených covidem i chřipkou. Nemocnice už zakazují návštěvy

Některé nemocnice v Česku omezují návštěvy.

Zákaz návštěv v nemocnicích

Přestože zatím nejde o epidemii, v Česku roste počet případů pacientů s chřipkou, covidem nebo jiným respiračním onemocněním. A nemocnice již na stoupající počty nakažených reagují. Některé omezením, jiné rovnou zákazem návštěv na lůžkových odděleních.

Na Zlínsku v souvislosti s nárůstem výskytu virových onemocnění vydaly opatření dvě nemocnice – v Uherském Hradišti a v Kroměříži. Nyní tam platí pravidla pro návštěvy ležících pacientů. Jejich příbuzní, kteří je chtějí navštívit, se musí dopředu dohodnout s ošetřujícím lékařem.

ČTĚTE TAKÉ: Česká nemocniční síť je jak z dob Marie Terezie, míní ředitel VZP. Prymula navrhl řešení

Ten podle aktuálního zdravotního stavu návštěvníka vstup za nemocným dovolí, nebo se případně s příbuzným domluví na jiném termínu, upřesnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči z kroměřížské nemocnice Michaela Chocholatá.

Největší nárůst počtu nákaz virovým onemocněním evidují hygienici na Zlínsku ve věkové kategorii 25 až 64 let. Nemocné jsou i děti. „Nejvyšší nemocnost u akutních respiračních onemocněních, a sice 2 982 nemocných na sto tisíc obyvatel, je evidováno u předškolních dětí,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

Zdravotníci omezili návštěvy i v motolské nemocnici v Praze. Tam za jedním pacientem smí přijít pouze jedna návštěva a na třech klinikách návštěvy nepouštějí vůbec. Na omezení se pak musí připravit návštěvy v Havlíčkově Brodě nebo ve Dvoře Králové.

„Od začátku prosince jsme zavedli zákaz návštěv na plicním oddělení a ARO. Je možná pouze po domluvě s ošetřujícím lékařem. Důvodem je zhoršující se epidemiologická situace,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

Podle lékařů při virovém onemocnění stačí ve většině případů odpočinek a domácí péče. „Většina těchto onemocnění je virového původu a na viry nám antibiotika stejně nezabírají. Takže většinou je pacientům ani nedáváme,“ řekl CNN Prima NEWS praktický lékař Lubomír Nečas.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékařská komora je ultralevicové sdružení, tvrdí Michopulos. Ze státu chtějí udělat dojnou krávu

Tagy: