Kouzlo českých Vánoc ožívá: Na náměstích už voní svařák. Kam vyrazit za sváteční atmosférou?


Svařák, trdelník nebo tradiční klobása – na náměstích v Česku už začaly adventní trhy. Vánoční atmosféra rozzářila třeba České Budějovice, Brno nebo Plzeň. Štáby CNN Prima NEWS v terénu pátraly, jestli předvánoční pochutiny podražily a co organizátoři trhů chystají.

Zvonička přání, vyhlídkové kolo anebo dřevěný betlém – každoroční součásti plzeňských trhů nechybí ani letos. Na návštěvníky čekají i novinky. „Máme tady největší svítící dárkový balíček v České republice a nejvyšší světelnou vstupní bránu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní organizátor trhů v Plzni Emil Procházka.

ČTĚTE TAKÉ: Křeče v břiše a ukrutný průjem. Pitnou vodu v obci na Lounsku zamořily bakterie.

Na 130 stánků a v nich staročeské speciality, horké nápoje, klobásy na grilu nebo bramboráky. Nejdelší fronty se tvoří u stánků se svařákem. „Nejraději mají lidé klasiku, ale občas chtějí také změnu, takže jsme připravili bílý, borůvkový a třešňový,“ řekla provozovatelka stánku Jana Procházková.

Lidé mohli na adventních trzích v Plzni ochutnat také čertíka v lokši. „Je to bramborová placka potřená česnekem nebo křenem, ve které je zabalená černá klobáska,“ popsala prodejkyně Anna Třísková. Za tuto pochoutku zaplatíte 80 korun. Podle prodejců se letos v Plzni nezdražovalo. Za svařák dáte 60 korun a za trdelník stovku. Za podobné ceny nakoupíte i na dalších trzích v Česku.

Českobudějovický advent letos vsadil na gastronomii, prodejci nabízejí až 60 druhů punčů. „Ceny jsou na dnešní dobu celkem v pohodě. Myslím, že to je přijatelné,“ pochvalovala si jedna z návštěvnic.

V Olomouci zahájí trhy až v neděli, ale ve zkušebním provozu si můžete pochutnat už teď. Jediné, co meziročně mírně zdražilo, jsou valašské frgály, a to zhruba o deset korun na kus. Polovinu tedy pořídíte za 130 nebo 140 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrt u vánočního stromečku v USA. Střelbu nepřežil 18letý mladík, policie sčítá zraněné