V domovech seniorů se budou testovat i zaměstnanci, rozhodla vláda

Domov seniorů

Vláda schválila testování v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb i pro zaměstnance, minulý týden ho podpořila pro klienty. I pro zaměstnance se budou používat antigenní testy.

Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze státních hmotných rezerv. Na pondělní tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Povinnost testovat klienty mají sociální zařízení podle vydaného mimořádného opatření od 4. listopadu. První testování musí stihnout do týdne, poté vždy v týdenních intervalech. K testování sociálních pracovníků vydá ministerstvo samostatné mimořádné opatření.

Plošné testování na koronavirus v sociálních službách je podle ministerstva nezbytné vzhledem k rychlému šíření nemoci COVID-19, které se nevyhýbá ani domovům pro seniory a podobným zařízením. Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci a tvoří naprostou většinu z těch, kteří nemoci podlehli. Starší lidé mají obvykle více chronických nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka či obezita.

Podle posledních zveřejněných statistik ze čtvrtka se nákaza vyskytla ve 182 zařízeních, nemocných bylo asi 3800. Nyní tvoří senioři obecně 14 procent lidí s covidem. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

Tagy: