Bez dobrovolníků to nezvládneme. Domovy pro seniory jsou na hraně možností

Zdravotník

Domovy pro seniory v Libereckém kraji shánějí dobrovolníky

Domovy pro seniory v Libereckém kraji shánějí dobrovolníky. Některá zařízení jsou už na hraně možností, počet zaměstnanců, kteří jsou v izolaci nebo v karanténě kvůli COVID-19, neustále stoupá. Dobrovolníky začal shánět i Český červený kříž.

Nejhorší situace je v kraji aktuálně v Rokytnici nad Jizerou. V tamním domově důchodců chybí téměř polovina pečovatelek a pečovatelů. „Je to opravdu náročné pro všechny, kteří ještě pracovat mohou. Všichni mají doma rodiny, děti, často i seniory, takže se obávají, aby někoho ze svých blízkých nenakazili,“ popisuje ředitelka domova Helena Housová.

V Rokytnici je aktuálně dvanáct pozitivních klientů, podle ředitelky se ale tohle číslo zřejmě ještě navýší. „Hygieně zbývá otestovat ještě 60 klientů a u některých už se objevily příznaky. Předpokládám, že to bude mít dopad i na zaměstnance, že nám vypadnou z péče další lidé,“ říká Housová.

Nastoupit může téměř každý

Dobrovolníky pro domovy, jako je ten v Rokytnici, začal shánět Český červený kříž. „Zatím je ten zájem výrazně nižší než na jaře, ale přesto jsme byli v řádu dnů od zveřejnění první výzvy schopni vyslat do jednoho z domovů pět pomocníků,“ tvrdí Kateřina Havlová, ředitelka jablonecké pobočky ČČK. Každý dobrovolník projde rychlokurzem, kde ho pracovníci Červeného kříže proškolí v základních dovednostech, jak pečovat zejména o nepohyblivé seniory.

Podle Kateřiny Havlové může jako dobrovolník nastoupit každý, kdo má čistý trestní rejstřík. „Pak už je potřeba jen dostatečná dávka empatie a ochota pomáhat,“ vysvětluje. Kdo by se přesto necítil přímo na pomoc při péči o seniory, najde také uplatnění. „Chybějí nám lidé i na úklid, do kuchyně nebo do prádelny,“ říká ředitelka rokytnického domova Helena Housová.

Liberecký kraj, který je zřizovatelem většiny domovů pro seniory, už kvůli vysokému výpadku zaměstnanců požádal o pomoc armádu. „Zítra by mělo šest vojáků nastoupit v Rokytnici a dalších šest v Jablonci nad Nisou,“ vypočítává Pavel Svoboda, radní Libereckého kraje pro oblast sociálních věcí.

Tagy: