V energetické krizi pocítíme, jak EU potřebujeme. Lidem pomáháme, vzkázala Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová.

Rozhovor s Věrou Jourovou

Eurokomisařka Věra Jourová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsala, jaký vliv má Evropská unie v pomoci občanům během energetické krize. „V této krizi mohou občané vidět, že EU funguje jako silný celek a nenechá nikoho na holičkách. Pocítíme, jak unii potřebujeme,“ uvedla.

Ve vztahu k českému předsednictví v EU se Češi začínají zajímat o to, jak unie může občanům pomoci se zdražováním a energetickou krizí. Jourová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS podotkla, že EU již na řešení krize uvolnila 300 miliard eur.

„Například na rychlé investice do obnovitelných zdrojů. Z těchto peněz mohou členské státy čerpat finance na domácí řešení. Nenařizujeme, co mají státy dělat, ale doporučujeme, aby lidem situaci kompenzovaly. Zejména těm, kteří nebudou moci platit účty za energie,“ uvedla Jourová.

Následně podotkla, že občané mohou vidět, že EU funguje jako silný celek. „Nenechává nikoho na holičkách. Pocítíme, jak unii vlastně potřebujeme,“ pokračovala. „Pokud se finanční zdroje investují dobře, tak by se mohla celková ekonomická kondice Česka zlepšit,“ zmínila.

Co může ovlivnit cenu energií?

Evropská komise má nyní v plánu projednat společné nákupy energií. „To by mohlo jejich cenu zásadně ovlivnit. Dále se mohou peníze investovat do obnovitelných zdrojů energie,“ pokračovala. Ve vztahu k energetické krizi zdůraznila, že unie garantuje vytápění domácností. „Dále pracujeme na tom, aby nebyly zastaveny sektory průmyslu, který je velkým spotřebitelem plynu. Chceme mít zajištěné dodávky plynu i z jiných zdrojů,“ nastínila.

Dodala, že se jedná o otázku několika měsíců. „Balík krizových opatření pro tuto zimu budeme schvalovat v červenci. Při řešení dodávek plynu během zimy se ukáže, jak funguje evropská solidarita. Nikdo se nenechá na holičkách. Bude to v zájmu všech, ne, že si bude někdo řešit své zájmy. To je podstatné, a proto mají lidé unii rádi. Je to celek, kde hrajeme společně,“ uzavřela.

Tagy: