Gregorová: Češi mrznout nebudou, máme plné zásobníky. Jen na dva měsíce, varuje Konečná

Markéta Gregorová

Česko v čele EU (706)

Čeští občané se nemusí obávat, že by neměli v zimě čím topit. Už jen proto, že se Česku daří plnit plynové zásobníky. Myslí si to pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Podle ní je však nutné, aby Evropská unie jednala solidárně, pokud chce minimalizovat dopady energetické krize na své občany. Uvedla to ve speciální debatě Česko v čele EU na CNN Prima NEWS.

„Musíme si uvědomit, že tady nejsme v normální situaci, že je tady válka těsně za našimi hranicemi,“ řekla Markéta Gregorová. Podle ní však nehrozí, že by české domácnosti neměly čím topit. „Češi mrznout nebudou, máme plné plynové zásobníky,“ dodala. Podobně se v diskusi vyslovila také další europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

S takovýmto pohledem ovšem nesouhlasí europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. „Naplnění zásobníků nevyřeší velký průšvih, který nastane ve chvíli, kdy Rusko plyn vypne. To není v tuto chvíli vyřešeno. Zásobníky nám vydrží na dva měsíce,“ řekla.

Vzápětí se strhla diskuse o taxonomii takzvaných čistých energetických zdrojů. Evropský parlament totiž bude na plénu hlasovat o námitce, na základě které by jaderná energetika a zemní plyn měly být z čistých zdrojů, jež zajistí přechod k bezemisní energetice, vyjmuty. Podle Markéty Gregorové by se měly oba zdroje z taxonomie vyjmout s tím, že následně Evropská komise navrhne taxonomii znovu, ale již pouze se začleněním jádra mezi čisté zdroje. „My pro jádro jsme, na tom jsme se shodli,“ řekla Gregorová s tím, že zemní plyn se do taxonomie dostal na základě ruské lobby.

„To byla výslovná opakovaná žádost německé vlády. My s Francouzi jsme chtěli jádro, Němci chtěli plyn,“ odmítl europoslanec Alexandr Vondra (ODS) tezi, že prosazení plynu je výsledkem ruského nátlaku. Pokud se jaderná energetika z taxonomie vyjme, prodraží se podle něj financování výstavby nových jaderných zdrojů nejen v Česku.

Tagy: