V EU nejsme ten, kdo sedí v koutě. U Green Dealu jsme vyjednali maximum možného, říká Fiala

V případě Evropské unie rozhodně nejsme ten, kdo sedí v koutě, mlčí a zároveň neví, co se v EU děje. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Podle něj česká vláda během jednání unijních institucí vyjednává maximum možného. Premiér si rovněž během vysílání rýpl do svého předchůdce – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„V Evropské unii to nefunguje tak, že říkáte: ,Ne, ne, ne,‘ a pak přijdete domů a stěžujete si na ‚zlý‘ Brusel. Musíte vyjednávat, získávat spojence a prosazovat svoje zájmy. Přesně to děláme, díky tomu jsou některá evropská opatření pro Českou republiku mnohem mírnější a rozumnější, než by byla bez zásahů naší vlády,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Český premiér považuje za úspěch například vystoupení tuzemského kabinetu v případě emisní normy EURO 7, proti níž se postavilo i Německo, Itálie, Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko či Portugalsko. „I díky našemu aktivnímu vyjednávání máme tyto výsledky. My nejsme ten, kdo sedí v koutě, mlčí a zároveň neví, co se v EU děje,“ prohlásil Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Dát státní kasu do pořádku? Jistě, ale bez dopadu na mou peněženku, vzkazují Češi

Zároveň si rýpl do předchozího kabinetu: „Podívejme se třeba na národní pozici, kterou schválila vláda Andreje Babiše k rozšířeným emisním povolenkám. My jsme přesto dokázali vyjednáváním dosáhnout toho, že povolenky mají alespoň stropy. Vyjednali jsme maximum možného. Green Deal byl schválen rámcově za vlády Andreje Babiše, stejně tak klíčové klimatické cíle.“

Babiš nicméně ohledně Green Dealu opakovaně uvádí, že nic nepodepsal. „Tyto věci jsou zatím jen vyjednané, ne podepsané. To se také musí naučit pan premiér, jak to tam funguje,“ káral Fialu loni v lednu. Zelená dohoda pro Evropu je souborem politických iniciativ Evropské komise, jejichž hlavním cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla v roce 2050 klimaticky neutrální.

Tagy: