Zeman ani Fiala tomu nerozumí. Babiš obhajuje, proč odsouhlasil Green Deal

Andrej Babiš

Fiala o Green dealu

Premiér Petr Fiala (ODS) ani prezident Miloš Zeman tomu nerozumí, reagoval bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na kritiku, že odsouhlasil takzvanou Zelenou dohodu. Green Deal počítá s omezením vlivu Evropy na oteplování planety. Nezúčastnit se dohody znamená podle Babiše nebýt v Evropské unii.

„Mám pocit, že tomu premiér ani pan prezident nerozumí, ani jeden ani druhý,“ reagoval v neděli pro CNN Prima NEWS Babiš na kritiku ohledně Green Dealu. Podle premiéra Fialy se z dohody už nedá vymanit. V neděli ji v Partii televize CNN Prima NEWS označil za cíl, ke kterému jsou nyní přijímána další rozhodnutí. „A tam je důležité, aby Česká republika měla jasnou pozici a dokázala prosadit věci, na kterých jí záleží,“ zdůraznil Fiala.

Zeman k odstoupení od Green Dealu vyzval ve svém vánočním projevu. „Pokud se to nelíbilo panu prezidentovi, měl předcházejícího premiéra důrazně žádat, aby s něčím takovým nesouhlasil,“ uvedl k tomu v Partii předseda vlády Fiala a připomněl, že Green Deal odsouhlasil jeho předchůdce Babiš.

„Vyjednali jsme s Polskem dohodu, že evropské členské státy se v průměru zavazují snížit emise o 55 procent do roku 2030. A původně mělo jít o závazek každého jednotlivého státu. To jsme odmítli, což je velký úspěch,“ stojí si ale za svým Babiš.

„Za druhé jsme spolu s Polskem vyjednali, že dostaneme obrovské peníze do modernizačního fondu. To znamená, že Česká republika může dostat až bilion. To jsou dvě věci, které na úrovni Evropské rady byly vyjednané a jsou velice výhodné pro Českou republiku,“ zdůraznil šéf ANO.

Nezúčastnit se Green Dealu znamená nebýt v EU

Zároveň připomněl, že se zatím jedná jen o politickou dohodu. „Tyto dvě věci jsou zatím jen vyjednané, ne podepsané. To se také musí naučit pan premiér, jak to tam funguje,“ káral Babiš Fialu. Dodal, že po dvou letech iniciativy Česka a Francie Evropská komise odsouhlasí jádro a plyn jako nízkoemisní energetický zdroj, což považuje za svůj další úspěch.

Green Deal přinese podle Babiše 13 různých zákonů, o kterých bude vyjednávat právě Fiala. „Takže jsem zvědavý, jak to vyjedná. Jedná se například o ty šílenosti, že se nebudou vyrábět spalovací motory a že jednou skončí plyn, které jsme zásadně odmítali, když jsme o tom jednali,“ uvedl Babiš.

Nezúčastnit se Green Dealu podle něj v podstatě znamená nebýt v Evropské unii. „To je tisíc miliard, které máme dostat hlavně na investice do vody, do lesů, do životního prostředí, do ekologizace průmyslu, což je pro nás výhodné. Uvažovat o vystoupení ze Zelené dohody není vůbec namístě a je potřeba, aby si to pánové nastudovali,“ zopakoval expremiér.

Zatímco Zeman chce, aby nová vláda Česko ze Zelené dohody pro Evropu vyvázala, protože program podle něj způsobuje růst cen energií, Fiala ovšem o něčem takovém neuvažuje. „Chtěl bych  s vážností varovat před různými politickými spasiteli a populisty, kteří budou tvrdit, že řešení je jednoduché. Že stačí něco odmítnout nebo odněkud vystoupit. Není to pravda,“ řekl ve svém novoročním projevu.

Nová česká vláda tvořená koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, která se ujala moci 17. prosince, označila Green Deal ve svém programu za příležitost, jak investicemi do udržitelného rozvoje, čistých a obnovitelných zdrojů a cirkulárního hospodaření modernizovat ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí. Při vyjednávání konkrétních opatření chce ale vláda v EU zohledňovat možné sociální dopady a specifické podmínky České republiky.

Tagy: