V Itálii se narodilo neobvykle zbarvené štěně. Má zelenou srst

Zelené štěně

Jako chovatel ovcí byl Cristian Mallocci z Itálie připraven na narození černých ovcí ve svých stádech. K narození zeleného štěněte však připraven nebyl. Svého nově narozeného mazlíčka pojmenoval příznačně — Pistacchio.

Začátkem tohoto měsíce porodila Mallocciho fenka Spelacchia pět štěňat. Čtyři byla bílá jako jejich matka, která je kříženec. Poslední z nich se však narodilo se zelenou srstí.

Zatímco štěňata narozená 9. října na italském ostrově Sardinie jsou k adopci, mládě, které dostalo jméno Pistacchio, zůstane u Mallocciho. „Necháme si ho. Dorazil v temné době, ale přinese štěstí,“ řekl farmář.

Proč jsou štěňata zelená?

I když je tento jev velmi vzácný, nejedná se o ojedinělý případ štěněte se zelenou srstí. V lednu porodil bílý německý ovčák v Severní Karolíně také neobvykle zbarvené štěně, jeho majitelé mu později dali jméno Hulk, po komiksovém hrdinovi zelené barvy. V roce 2017 měl zlatý retrívr ve Skotsku také netradičně zbarveného potomka.

Má se za to, že ke vzácnému jevu dochází, když světlá štěňata přijdou do styku s biliverdinem, tedy zeleným pigmentem nacházejícím se ve žluči. V podstatě obarví srst v děloze a barva časem slábne. Podle Mallocciho muži veterinář řekl, že „během březosti se biliverdin, látka ze žluči, mísí s plodovou vodou z placenty a ušpiní to nejslabší štěně.“

Tagy: