V Itálii vybuchla vodní elektrárna. Tři lidé jsou mrtví, po čtyřech hasiči marně pátrají

Výbuch ve vodní elektrárně Bargi v Itálii, 9. dubna 304

Výbuch ve vodní elektrárně v Itálii

V úterý odpoledne otřásl vodní elektrárnou Bargi v Itálii poblíž Bologni výbuch. Úřady evidují tři oběti, pět lidí je zraněných, po čtyřech lidech hasiči zatím marně pátrají, uvedl web rainews.it. Kvůli dýmu a vysokým teplotám je obtížné dostat se na místo nehody, které je asi 40 metrů pod zemí.

Podle zdrojů agentury ANSA výbuch nastal kolem 15:00 u přehrady Suviana v hloubce asi 40 metrů. La Repubblica píše o výbuchu v generátoru napojeném na turbínu. Podle dostupných informací nastal během údržby elektrárny. Část devítipodlažní podzemní stavby se při něm zřítila a vypukl požár. Svědci a přeživší uvedli, že k explozi došlo během testu turbíny, kterého se účastnilo asi 15 zaměstnanců. Elektrárna je nyní odpojena od sítě.

ČTĚTE TAKÉ: Italské městečko chce prodat opuštěné domy za euro. Musí ale složitě hledat majitele

Při výbuchu zemřeli tři lidé, dalších pět je v nemocnici s různě vážnými popáleninami. Jde o zaměstnance, kteří na místě pracovali. „Zranění jsou technici firmy Enel nebo smluvní společnosti,“ uvedl starosta nedaleké obce Camugnano Marco Masinara.

Desítky hasičů a potápěčů pokračovaly v záchranných operacích během celé noci. Čtyři lidé se pohřešují, hasiči v úterý ráno uvedli, že nedoufají v jejich záchranu. Do pater pod elektrárnou totiž proniká voda z přehrady, napsal web rainews.it.

„Pracujeme ve velmi složitých a náročných podmínkách,“ řekl mluvčí italských hasičů Luca Cari. „Proto zvažujeme naše akce a posuzujeme bezpečnostní podmínky,“ dodal.

Jezero Suviana vzniklo výstavbou přehrady v letech 1928 až 1932. Leží v Apeninách v nadmořské výšce necelých 500 metrů, má rozlohu 1,5 kilometru čtverečních. Elektrárnu tam postavili v roce 1975, přečerpává vodu mezi jezery Suviana a Brasimone, uvádí se v profilu zařízení.

Tagy:
Itálie výbuch přehrada Bologna vodní elektrárna Enel Agenzia Nazionale Stampa Associata Apeniny Camugnano