Když Etna vysílá kouřové signály. Záběry nejaktivnější sopky Evropy odhalují vzácný jev

Sicilská sopka Etna vypouštěla vzácné kouřové prstence.

Sicilská sopka Etna vypouštěla vzácné kouřové kroužky

Od středy se pozorovatelům v Itálii nabízel úchvatný pohled. Nejaktivnější evropská sopka Etna vypouštěla vzácné „kouřové prstence“. Vystupovaly z nové prohlubně na severní straně jihovýchodního kráteru vulkánu, informovala agentura AP.

Jev, který mohli sledovat lidé v Itálii, se objevuje jen zřídka, kruhy z plynu totiž potřebují speciální podmínky, aby se mohly vytvořit. Plyn se musí uvolňovat v určitých intervalech, které navazují na vzduch rotující vulkanickými průduchy.

ČTĚTE TAKÉ: Cesta do hlubin oceánu OBRAZEM. Poznejte „skleněnou“ houbu či prase Barbie

Kouřovým prstencům se také přezdívá „sopečné vírové prstence“. Boris Behncke, vulkanolog z Národního ústavu geofyziky a vulkanologie v Katánii, v příspěvku na Facebooku vysvětlil, že „žádná sopka na Zemi nevytváří tolik kouřových prstenců jako Etna“.

„Etna překonává všechny dosavadní rekordy. V pozdním odpoledni 2. dubna se na severovýchodním okraji jihovýchodního kráteru otevřelo malé ústí, které produkuje chuchvalce žhavého plynu. Do příštího rána bylo zřejmé, že tyto chuchvalce produkují impozantní množství parních prstenců, a tato aktivita od té doby pokračuje. Sopka jich vypustila stovky, ne-li tisíce těchto pěkných prstenců,“ dodal Behncke.

Ve spojitosti s aktivitou Etny nebyla hlášena žádná zvláštní opatření v okolních vesnicích ani na letišti v Katánii, které se v případě velkých erupcí často uzavírá. Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na 300 menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny. Sopka vysoká přes 3000 metrů je i oblíbeným cílem turistů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

Tagy: