Italské městečko chce prodat opuštěné domy za euro. Musí ale složitě hledat majitele

Prodej domů za jedno euro se v Itálii v posledních letech těší velkému zájmu. Nemovitosti za symbolickou cenu chtěla rozprodat také radnice ve městě Patrica, kvůli italským zákonům narazila na nečekaný problém. Původní majitelé nemovitostí odmítají na prodej opuštěných domů přistoupit, případně s radnicí nekomunikují. Město proto zavádí nové inovativní způsoby, jak přilákat nové obyvatele.

V mnoha italských městech, jako například v Mussomeli na Sicílii či Zungoli v Kampánii, prodej opuštěných nemovitostí za jedno euro fungoval. Do domů se nastěhovali většinou cizinci, kteří toužili zažít svůj italský sen, informuje americká CNN. Patrica a další města by ráda šla stejnou cestou.

ČTĚTE TAKÉ: Když Etna vysílá kouřové signály. Záběry nejaktivnější sopky Evropy odhalují vzácný jev

Patrica je odlehlá středověká vesnice se sotva třemi tisíci obyvateli ležící na skalnaté plošině s výhledem na údolí Sacco jižně od Říma. Po majitelích, kteří před desítkami let odešli za lepší budoucností jinam, zůstalo více než 40 opuštěných nemovitostí.

Ve snaze vdechnout skomírající vesnici nový život se tamní starosta Lucio Fiordaliso pokusil napodobit úspěch jiných italských vesnic, které daly své prázdné domy na prodej za jedno euro. Zatím se mu to ale příliš nedaří.

„Nejprve jsme museli zmapovat všechny opuštěné domy a oficiálně vyzvat původní majitele, aby nám předali své zchátralé rodinné nemovitosti. Zatím se nám ale podařilo prodat jen dva domy,“ řekl Fiordaliso pro CNN.

Zatímco místní úřady ve městech, která zůstala neobydlená v důsledku zemětřesení a jiných přírodních katastrof, mají pravomoc dávat opuštěné domy na prodej bez souhlasu majitelů, pro Patricu to neplatí.

Problémy s vlastníky

Tamní vedení městečka musí původní majitele, případně jejich potomky, kontaktovat a nemovitosti nabídnout k prodeji s jejich souhlasem. To podle Fiordalisa celý proces velmi komplikuje. „Je to téměř nemožné,“ uvedl. Pozitivní odpověď na možnost prodeje opuštěného domu úřad obdržel asi od deseti majitelů, všichni ale na poslední chvíli od účasti odstoupili. Zbytek se neozval vůbec.

ČTĚTE TAKÉ: Francie má problém. Děti přistěhovalců se učí, že mají islamizovat celou zemi, říká Eichler

Fiordaliso se domnívá, že ti, kteří změnili názor, tak mohli učinit kvůli nesouhlasu s prodejem ostatních příbuzných, kteří vlastní podíly na stejné nemovitosti. V minulosti totiž v Itálii bylo zvykem dědit části rodinného domu. Někteří tedy vlastní například koupelnu, balkon nebo kuchyň. V některých případech nebyly domy v minulosti nikdy oficiálně rozděleny mezi dědice, takže dodnes není jasně určeno, kdo je současným vlastníkem.

Dalším důvodem, proč se podle starosty část majitelů radnici neozvala, mohou být obavy, že budou místní úřady požadovat doplacení daní za své nemovitosti a poplatků za likvidaci odpadu. Tyto výdaje se mohou vyšplhat až do výše 2 500 eur (přes 60 tisíc korun) ročně, plus nezaplacené účty za komunální služby.

Také dohledání aktuálních vlastníků je podle starosty nesmírně obtížné. „Je to jako hledat jehlu v kupce sena,“ sdělil Fiordaliso. Část z majitelů nemovitostí se totiž odstěhovala do zámoří, hlavně do USA, Kanady a Argentiny, nebo si změnila příjmení. Jediné dva opuštěné domy, které se obci podařilo prodat v rámci programu za jedno euro, byly plně ve vlastnictví dvou místních obyvatel.

Nové cesty k oživení města

Fiordaliso tedy vymýšlí nové způsoby, jak zvýšit atraktivitu města. Radnice nedávno financovala úpravu vnějších fasád některých starobylých paláců, což přimělo několik místních obyvatel, aby po desetiletích zanedbávání to samé udělali se svými rodinnými domy.

Ti, kdo se rozhodnou ve starobylé čtvrti rozjet komerční činnost, jsou na 10 let osvobozeni od placení daní za likvidaci odpadu, reklamu a užívání veřejného prostranství. Navíc jim jsou poskytnuty daňové úlevy na náklady spojené s rekonstrukcí. „Pro poskytovatele ubytování by to znamenalo celkovou úsporu ve výši zhruba 1 200 eur (30 tisíc korun) ročně, což je významná částka,“ říká Alessandra Pagliarosiová, která v městečku nově otevřela penzion.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragédie v Apeninách. Česká turistka zemřela při exkurzi v horách, zřítila se kvůli fotkám

Tagy:
prodej Itálie Evropa Řím Sicílie dům domy nemovitost radnice Kampánie nemovistosti Mussomeli Sacco Patrica