V jaderné elektrárně v Záporoží vybuchla mina, tvrdí provozovatel. Rusové chtěli zakrýt stopy

Poblíž generátorové místnosti jaderné elektrárny v Záporoží vybuchla mina. Ve čtvrtek to uvedl ukrajinský státní operátor Enerhoatom. Podle zdrojů došlo k výbuchu poblíž strojovny čtvrtého reaktorového energetického bloku.

Ruští vojáci, kteří v loňském roce ovládli největší ukrajinský jaderný komplex, pracovníkům měli přiznat, že to byla jejich vlastní mina, která vybuchla. Podle vyjádření Enerhoatomu na Telegramu se snažili zaměstnance uklidnit a stopy výbuchu zakrýt.

ČTĚTE TAKÉ: Balistických střel ubývá, Rusové našli náhradu. Stařičké bomby za „pár korun“ straší Kyjev

„Ruští okupanti pokračují v přeměně Záporožské jaderné elektrárny na vojenskou základnu tím, že zaminovávají její okolí. Toto počínání nemohlo zůstat bez následků. Podle zdrojů došlo k výbuchu v blízkosti 4. bloku. Podle Rusů vybuchla jejich mina,“ uvedl Enerhoatom ve svém prohlášení.

„Výbuch slyšeli také ukrajinští pracovníci, kteří v elektrárně nadále pracují. Rusové se je však snažili uklidnit a stopy rychle zakrýt, aby je experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) neviděli,“ dodal provozovatel.

Ruské vojsko se Záporožské jaderné elektrárny zmocnilo za dramatických okolností loni v březnu během prvních dnů invaze na Ukrajinu. Zařízení se následně opakovaně stalo terčem ostřelování, z čehož se navzájem obviňovaly ruská a ukrajinská armáda.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina mina zaměstnanci Rusko Záporoží Záporožská jaderná elektrárna