Balistických střel ubývá, Rusové našli náhradu. Stařičké bomby za „pár korun“ straší Kyjev

Rusové začali podle Ukrajinců ve velkém využívat modifikované bomby, které údajně představují ještě větší nebezpečí než obávané balistické střely. Armáda Moskvy má údajně upravovat staré 500kilogramové pumy a vylepšovat je naváděcím systémem. Ty pak budou mimořádně přesné.

Od začátku války na Ukrajině se hraje o vzduch. Jenže po více než roce války nemůže ani jedna ze stran stále říci, že tento vojenský prostor ovládla. A tak Ukrajinci i Rusové provádějí separátní letecké operace, ale nijak masově své stíhačky do vzduchu nepouští. To proto, že obě strany mají silnou protileteckou obranu.

Teď ale ruská armáda ve snaze ovládnout vzduch, a způsobovat tím Ukrajincům významné ztráty, pokročila. List Kyiv Independent informoval o tom, že Rusové nasazují do akce modifikované pumy – jde o upravené verze stařičkých 500kilogramových bomb, které jsou nově opatřeny elementárním satelitním naváděcím systémem a „křidélky“. Vlivem této modifikace jsou mnohem nebezpečnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Egypt chtěl Rusku poslat desetitisíce raket. Uniklé tajné dokumenty odhalují „ponížení“ USA

Naváděné bomby nejsou žádným převratným vynálezem, využívali je už Němci za druhé světové války. Ukrajince spíše děsí, jak levně a účinně dokážou Rusové upravovat klasické pumy na naváděné.

Hrozba ze vzduchu

„Pro Ukrajinu to představuje zvláště vážnou hrozbu. Tím, že Rusové mění jednoduché bomby na naváděné, odkrývají taktickou zbraň, která je mnohem levnější, masivnější a efektivnější než balistické střely, kterých mají čím dál méně. Naváděné bomby tak mohou alespoň zčásti nahrazovat nedostatek letecké podpory, jakou Rusové na Ukrajině mají,“ napsal list Kyiv Independent.

Pro srovnání – jediná střela ruské rakety Kalibr vyjde v přepočtu na 140 milionů korun, naváděná bomba, respektive její konverze z obyčejné, stojí prý „jen“ půl milionu.

Naváděné bomby shazují na Ukrajinu ruské stíhací bombardéry (typicky Suchoj Su-34 a Su-35), které létají vysoko a mimo dohled. Rusové je využívají především na Donbasu. Síla 500kilogramové bomby je obrovská, podle Amnesty International to byla právě tato puma, která loni naprosto zdemolovalo divadlo v Mariupolu. Útok Rusů na kulturní památku tehdy šokoval celý svět.

Jak naváděné bomby blokovat?

Zatímco některé ruské rakety dokáže účinně blokovat ukrajinská protiletecká obrana, s naváděnými bombami už je to složitější. „Jediným realistickým způsobem boje s touto hrozbou je pouze zaměření na ruská letadla, která bomby nesou,“ napsal Kyiv Independent.

Ukrajinské stíhačky ale postrádají moderní radary a kvalitní rakety vzduch-vzduch, které by mohly ruské stíhací bombardéry ohrozit. Stejně tak ukrajinské obranné systémy si nedokážou s nimi poradit.

Ukrajinci se proto snaží naléhat na spojence, aby jim poskytli sofistikovanější obranné systémy, ale především moderní stíhačky.

„Ukrajinské letectvo považuje za nejlepší řešení obstarání moderních víceúčelových letadel, kupříkladu modelů F-16 od General Dynamics, a to společně s raketami vzduch-vzduch AIM-120,“ uvedl list Kyiv Independent.

Tagy:
válka stíhačka bomba zbraň Ukrajina bombardér stíhačky Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu bomby General Dynamics naváděné bomby