Advokát Sokol varuje před úniky informací v kauze Feri a vyzývá média ke zdrženlivosti

Dominik Feri (TOP 09) na odhalení programu kolaice Spolu.

360° (308)

V kauze bývalého poslance Dominika Feriho (TOP 09) dochází k úniku informací, to by však mohlo poškodit i dívky, které trestní oznámení podaly, shodli se v pořadu 360° právník Tomáš Sokol a komentátor Martin Schmarcz. Důležitý bude podle nich až rozsudek. Už nyní prý však lze říci, že TOP 09 tento případ ustála.

„Jsem velice ostražitý ke zveřejňování nějakých informací. Může to poškodit i ty dívky a mělo by se postupovat opatrně. U prvního textu se se soukromím šetřilo, další byly na hraně. Média by se teď toho neměla zúčastňovat a počkat si na rozsudek,“ hodnotil Schmarcz.

Podle advokáta Sokola v kauze dochází k únikům informací. „Média by se měla chovat maximálně zdrženlivě. Ten člověk bude mít znamení, on s tím bude žít,“ poznamenal k Ferimu Sokol. Faktem je, že celá kauza vyšla napovrch díky článkům v médiích.

Může dostat podmínku

Na podezření kolem Feriho upozornily deník Alarm a Deník N, redakcím se svěřily přímo údajné oběti. Tvrdily například, že s nimi měl Feri sex i přes jejich nesouhlas, že se z nich snažil vylákat intimní fotografie nebo je veřejně dehonestoval.

„Bylo by lepší, kdyby si postižené slečny stěžovaly rovnou na policii, ne mediím. Novináři mohli sehrát pozitivní roli, ale je to stejné jako s korupcí. Ta má být také řešena přes policii,“ podotkl dále Schmarcz.

Podle právníka Sokola navíc celá kauza může skončit podmíněným trestem. „Musí se přihlížet k povaze skutku, osobě obžalovaného, jak se k věci staví, zda se doznává a lituje, či popírá a nelituje. O trestu se ale uvažuje až poté, co je člověk vinen. Kritérií je relativně dost,“ nastínil.

Podle Sokola Feriho dřívější politická kariéra nebude hrát v případu významnou roli, protože bezprostředně po publikaci článků rezignoval na všechny funkce. „Podobné činy jiných neznámých lidí jsou však pro veřejnost neviditelné. I kdyby se Feri něčeho měl dopustit, nevím, jak by se to mělo spojovat s jeho politickou kariérou,“ dodal.

Kauza vyšla na povrch loni v květnu, Feri se krátce nato vzdal postu poslance. Už tehdy se spekulovalo, že případ poškodí TOP 09 před podzimními sněmovními volbami. Nakonec však koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) získala největší podporu voličů. „TOP 09 i Feri zareagovali rychle, hlavně to táhli i ODS a lidovci, takže ty politické škody nebyly tak velké,“ dodal komentátor Schmarcz.

Tagy: