Kolik Česko může přijmout uprchlíků z Ukrajiny? Strop je 250 tisíc, přiznal Rakušan

Vít Rakušan

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Strop pro maximální přijetí utečenců z Ukrajiny je zhruba 250 tisíc, přiznal v úterý po jednání s hejtmany ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Do Česka kvůli ruské invazi přišlo podle posledních informací už více než 100 tisíc lidí. Ministr také řekl, že lhůta pro registraci uprchlíků z Ukrajiny na cizinecké policii by se měla prodloužit ze tří na 30 dnů. Ve středu o tom bude jednat vláda.

„Stropní číslo pro to, abychom byli schopni dát přicházejícím z Ukrajiny základní komfort, najít pro ně dostatek ubytování, nějaké kapacity, které jsou v rámci krajů k dispozici, se pohybuje někde u 250 tisíc lidí. Tušíme ale, že vlna bude větší, musíme připravovat na vládě i další opatření,“ uvedl v úterý Rakušan. Ta se podle něj týkají například budování humanitárních kempů.

Podle šéfa resortu vnitra je nutné definovat částku za ubytování v rámci krajské ubytovací kapacity za den. „O tom už bude ve středu rozhodovat vláda, samozřejmě to nebude suma výdělečná, ale nákladová,“ řekl. „Tím budeme vykrývat akutní situaci do konce března, potom musíme přijít s nějakým dlouhodobějším systémovým řešením,“ dodal. Vláda podle něj bude jednat také o sociálním systému, díky němuž se lidé z Ukrajiny neocitnou bez peněz.

Kraje podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nyní pracují na vytvoření objemu ubytovacích kapacit, které budou k dispozici v dalších týdnech. „Myslím, že dneska zaznělo od několika kolegů, že se vyskytují první případy, kdy se uprchlíci po prvním týdnu, kdy byli ubytováni někde v jednom pokoji, ptají v asistenčních centrech na dlouhodobé ubytování,“ řekl Půta.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) doplnil, že kraje mají přehled o kapacitách ubytování, v dalších dnech se ale musí řešit počty nad kvótami toho, co je k dispozici. Drtivá většina uprchlíků podle něj zatím ubytování zajištěné má. Pardubický hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) zdůraznil potřebu dlouhodobého řešení. „Zatím nápor v našich regionech není tak silný jako v Praze a ve Středních Čechách, každopádně chceme vytvořit dlouhodobý systém ubytování,“ doplnil Netolický.

Do Česka kvůli ruské invazi přišlo podle posledních informací už více než 100 tisíc lidí z Ukrajiny. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech, kde se nyní musí příchozí do tří dnů zaregistrovat, se zatím ohlásilo téměř 54 tisíc lidí.

V pondělí Rakušan řekl, že strop 250 tisíc uprchlíků v Česku ukázaly modely z minulých migračních krizí. Zdůrazňoval, že ale toto číslo být strop nemusí.

Další pomoc uprchlíkům

Vláda podle vicepremiéra bude řešit i další návrhy, za ministerstvo vnitra půjde o aktivaci dočasné ochrany. Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle něj mělo přijít s konkrétní pomocí pro uprchlíky a ministerstvo zdravotnictví předloží návrh možnosti vstupu ukrajinských dětí do předškolního vzdělávání a s přístupem k uznávání očkovacího schématu z Ukrajiny.

Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině se tak podle Rakušana připravuje na další vlnu uprchlické krize, kdy se nebudou řešit jen operativní záležitosti, ale i školství či sociální systém. „Bavili jsme se o tom, že je potřeba usměrňovat toky uprchlíků v rámci České republiky. Spolupracujeme s ministerstvem dopravy, které se pokouší odklánět vlaky z přetížené Prahy,“ uvedl ministr. Policisté ve vlacích nabízejí lidem z Ukrajiny možnost registrovat se i v jiných krajích, i kdyby pak měli zamířit za ubytováním do Prahy.

Rakušan také upozornil, že se v dalších dnech změní skladba lidí, kteří do České republiky přicházejí. Dosud jde totiž spíše o ty, kteří směřují za svojí komunitou právě v Praze a Středočeském kraji. „Když sem přijdou lidé bez jakéhokoli zázemí a kontaktů, tak samozřejmě i s nimi bude jednodušší komunikace, když jim základní životní infrastrukturu nabídneme i v jiných regionech,“ uvedl ministr.

Tagy: