V Liberci jezdila „tichá“ tramvaj. Tlumočníci naučili cestující znakovou řeč

Tichá tramvaj

Takzvaná tichá tramvaj jezdila po Liberci. Cestující se v ní mohli za jízdy naučit pozdravit nebo poděkovat ve znakové řeči, a to přímo od neslyšících nebo od tlumočníků. Speciální vůz vypravuje každoročně liberecký dopravní podnik, letos to bylo už popáté.

Tato tramvaj se sice jmenuje tichá, ale je v ní pořádně rušno. Stačí pár zastávek a rychlokurz znakového jazyka máte za sebou.

„Lidé se hodně se ptají na základní konverzaci. Zajímají je slovíčka jako dobrý den, na shledanou, děkuji, ale i pikantnosti, třeba jak se ukáže pivo,“ říká tlumočnice Lucie Romancová.

Ojedinělou akci dopravní podnik uspořádal už popáté, aby běžným cestujícím přiblížil nástrahy, se kterými se ve veřejné dopravě musejí potýkat neslyšící.

„Oni například neslyší hlášení zastávek, konečných, výluk na trati a podobně,“ vysvětluje mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Poršová.

A jak přistupovat k neslyšícím? „Když je evidentně zmatený, stačí k němu přistoupit a oslovit ho. Zkrátka vyjádřit, že máte touhu se s ním zkontaktovat. Zaťukat mu na rameno a on si vás všimne, protože zavolání neslyší,“ dodává tlumočnice.

Tagy: