Chtěl překonat Breivika. V Maďarsku zadrželi Nora, který plánoval obdobný masakr

Maďarská policie zadržela pětačtyřicetiletého Nora podezřelého z přípravy hromadných vražd po vzoru Anderse Behringa Breivika, oznámily dnes tamní úřady. Jméno podezřelého neuvedla, napsala agentura Reuters.

Ultrapravicový extremista Breivik v červenci 2011 zavraždil při jednom z nejhorším masakrů v době míru 77 lidí: osm při bombovém útoku v Oslu a dalších 69, převážně mladých lidí, na ostrově Utöya v táboře vládní Norské dělnické strany.

ČTĚTE TAKÉ: Francii šokoval další případ brutality. Muž napadl dívku s babičkou, útok zachytila kamera

Maďarská policie uvedla, že muž zatčený v Budapešti nahrál na portál pro sdílení videí několik příspěvků, v nichž nastínil plán spáchat masové vraždy na blíže neurčeném místě. Uvedla také, že podezřelý, který hovořil převážně norsky a v několika případech promluvil i anglicky, tvrdil, že jeho cílem je „překonat Breivika”.

„Mohu udeřit kdekoli. Letiště, železniční terminál, nic nemůže být problém. Zničím nevinné,“ citovala policie slova podezřelého z nahrávek.

Muž, kterého protiteroristické složky zatkly minulou středu a formálně zadržely v sobotu, byl v Norsku odsouzen za různé případy násilných a sexuálních trestných činů, dodala bez dalších podrobností maďarská policie s odvoláním na informace od norských kolegů.

Norská policie agentuře Reuters potvrdila, že ji v souvislosti se zadrženým mužem kontaktovaly maďarské úřady, ale odmítla komentovat vyšetřování, které vede jiná země.

Podezřelý je držen ve vězeňském psychiatrickém zařízení, dodala maďarská policie.

Tagy: