Ráj pro 400 turistů. Dechberoucí ostrov nastavil tvrdá pravidla, nabízí jedinečný zážitek

Bělostné pláže, průzračná voda, exotika a klid. Právě tím se vyznačuje Ostrov lorda Howa, který lidé najdou nedaleko Austrálie. Svou polohou a flórou by se z ostrova mohlo stát hojně vyhledávané dovolenkové letovisko – nebýt tvrdých a jasných pravidel, které zde panují. Již 40 let se na ostrově smí v jeden čas nacházet maximálně 400 turistů. Opatření slouží jako ochrana před davy i negativními dopady na životní prostředí. Pobyt zde navíc nabízí jedinečný zážitek.

Ostrov Lord Howe vypadá jako destinace „zralá“ pro nadměrný turistický ruch. Přesto jsou pláže na tomto ostrově s přibližně 400 obyvateli, který se nachází nedaleko východního pobřeží australské pevniny, prázdné.

ČTĚTE TAKÉ: Sněžka v sevření turistů. Denně ji okupuje 10 tisíc lidí, přeplněné jsou i aquaparky

Jediné zvuky, které mohou lidé na výpravách deštnými pralesy a horami zaslechnout, jsou ty od divoké zvěře. „To, co tu není, poskytuje tento zážitek – proto je tak jedinečný,“ sdělila pro CNN Lisa Makiiti z šesté generace ostrovanů, která provozuje ubytování Bowker Beach House.

Aby příroda měla navrch

Tajemství této nedotčené krajiny spočívá v unikátním nařízení: omezení počtu turistů, kteří sem vůbec mohou zavítat. Lord Howe již více než 40 let zavádí limit 400 dovolenkářů tím, že stanovuje počet lůžek, která jsou návštěvníkům k dispozici.

Důvodem byla ochrana mnoha jedinečných endemických druhů, díky nimž byl ostrov v roce 1982 uznán za světové dědictví UNESCO.

„Přestože byl tento maximální počet turistů stanoven libovolně, jeho zachování minimalizovalo dopady na životní prostředí a vytvořilo vztah mezi návštěvníkem a místními obyvateli,“ sdělila pro CNN Darcelle Matassoniová, obyvatelka ostrova z šesté generace. Není překvapením, že je obtížné se na tento ostrov dostat. Makiiti uvedla, že její ubytování má rezervace až do roku 2026.

„Politika ostrova je projevem jednotné touhy zajistit, aby příroda měla navrch,“ podotkl pro CNN Dean Hiscox, který provozuje zájezdy Lord Howe Environmental Tours. Více než 85 procent ostrova je stále pokryto původním lesem a přibližně 70 procent je v trvalé rezervaci, což znamená, že veškerá zástavba je zakázána. Obytné osady pokrývají 15 procent.

Jak Hiscox podotkl, spojení „další rozvoj“ je pro místní cizí pojem. Mnoho obyvatel je potomky původních osadníků, kteří přišli v 19. století. „Ty rodiny, které zde žijí už pět, šest, sedm generací, si vždy uvědomovaly, jak zvláštní je jejich životní styl,“ řekl Ian Hutton, přírodovědec a fotograf, který na ostrově žije od roku 1980. „Je zde silný generační pocit ochrany jejich ostrova,“ dodal.

Jako z dokumentu od Attenborougha

„Život na ostrově Lord Howe je jako život v dokumentárním filmu Davida Attenborougha,“ podotkl Hutton, který je zároveň kurátorem Muzea ostrova Lord Howe.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor při cestě do Chorvatska. Jiná pravidla pro přepravu dětí i zabavení řidičáku kvůli únavě

Ostrov je hustě osídlen rostlinami a živočichy, které nenajdete nikde jinde na světě. Deštné pralesy jsou plné plazivých rostlin, orchidejí a ptáků. Na vrcholu hory Mount Gower – jedné z nejoblíbenějších turistických tras na ostrově – se nachází vzácný, ohrožený mračný les.

Nejznámějším endemickým vývozním artiklem ostrova jsou semena palmy kentia, nejoblíbenější palmy pro pěstování v interiéru. Velkou část kouzla tvoří blízkost přírody. Pláže jsou od penzionů vzdáleny jen několik minut chůze nebo jízdy na kole.

Na ochranu před invazivními druhy se rovněž uplatňují přísné postupy bezpečnosti. Všechny dovážené produkty i návštěvníci jsou kontrolováni, a to i za pomoci psů. Na začátku pěších tras jsou zřízeny stanice, kde si turisté mohou vydrhnout boty, aby se zabránilo šíření plísní.

„Psi návštěvníkům kontrolují zavazadla a ti zjišťují, že zvířata nehledají marihuanu, ale krysy a žáby,“ vysvětlil Hutton. Na ostrově se také provádí odstraňování zavlečených dravých divokých prasat, koz a koček – a nové domácí kočky jsou zde od roku 1982 zakázány.

Místo, kde se zastavil čas

Život místních byl až do 70. let velmi pomalý a nematerialistický. „Nebyla televize, internet ani telefony. Žili jsme naprosto nespoutaným a přirozeným životním stylem,“ podotkla Makiiti. Poté vláda na ostrově vybudovala přistávací dráhu a vše se zrychlilo. Přesto se v mnoha ohledech život na Lord Howe nezměnil.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé si na dovolené nedokáží odpočinout, ukázal průzkum. Jaké jsou nejčastější chyby?

Obyvatelé mají odemčené dveře a mimo domácí Wi-Fi sítě na ostrově není k dispozici mobilní spojení. Neexistuje zde žádná střední škola – děti musí studovat dálkově nebo navštěvovat internátní školy na pevnině. Nákup čehokoli vyžaduje hodně přemýšlení: veškeré nákupy, včetně potravin, se musí dovážet na nákladní lodi, které připlouvají jednou za čtrnáct dní.

Životní náklady jsou na ostrově třikrát vyšší než na pevnině. Jedno jablko vyjde v přepočtu na 46 korun, litr mléka na 60 korun. Mnozí obyvatelé ostrova tyto náklady částečně kompenzují zemědělstvím a zahradničením.

Existuje zde také systém směnného obchodu. „Je to docela hezký další aspekt propojené komunity, kde se prostě dělíte o všechno kolem. A když máte něčeho moc, všichni z toho těží,“ přiblížila Matassoniová.

Navzdory těmto komplikacím je ostrov uvolněným místem, kde lidé tráví volný čas surfováním, plaváním a pěší turistikou. Přibližně 80 procent elektřiny na ostrově je dodáváno z komunitní solární sítě. Každý je povinen třídit svůj vlastní odpad.

Obyvatelé ostrova vždy používají přirovnání, že méně je více. „Čím déle se nám bude dařit udržovat tento styl života a přístup k přírodě, tím unikátnější budeme ve světě,“ vzkazují.

Tagy: