V Mošnově začaly dny NATO. Představí unikátní stíhačky F-35 i z Ukrajiny proslulý HIMARS

Přílet F-35 na Dny NATO v Mošnově (14. 9. 2023)

V Mošnově startují dny NATO

Na letišti v Mošnově odstartovaly dny NATO. Asi největším lákadlem na přehlídce techniky je pětice stíhacích letounů F-35 Lightning II, které se v tomto počtu ve střední a východní Evropě doposud neobjevily. Jeden z nich je navíc nejvzácnější verzí stroje, určenou ke službě na letadlových lodích. Návštěvníci si mimo jiné mohou prohlédnout i salvový raketomet HIMARS, který dramaticky pomohl Ukrajincům v boji proti ruským okupantům.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR začaly vystoupením polské akrobatické skupiny Zelazny. Tři piloti na letounech ZLIN Z50 předvedli ve vzduchu zhruba dvacetiminutovou ukázku. Oficiální zahájení proběhne v 11 hodin společným seskokem českých, polských a německých parašutistů s vlajkami a výstřelem z tanku T-72. Diváky čeká v sobotu i neděli více než osm hodin programu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské ženy rodí předčasně ze stresu. Když přijedeme, je to pro místní svátek, líčí Češi

Letošní událost má našlápnuto k tomu, aby předčila předchozí ročníky. „Máme tady jeden z nejvyšších počtů techniky za celou historii a osmnáct zahraničních účastníků. Vůbec poprvé se zde prezentuje Portugalsko a Lucembursko,“ uvedl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Korejské stíhačky a tanky i obávaný HIMARS

Vyzdvihl Polsko, které je letos speciální partnerskou zemí akce a předvádí na ní nejmodernější vojenskou techniku, kterou si za poslední roky pořídilo. Čerstvou novinkou jsou korejské stíhačky FA-50. „Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde předvádí svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který také známe v Česku jenom z médií,“ řekl Pavlačík.

Na ploše mohou návštěvníci vidět desítky letadel i další techniku, na přehlídku ale lákají především dynamické ukázky, které se odehrávají ve vzduchu i na zemi. K nejatraktivnějším bodům programu každoročně patří vystoupení akrobatických skupin, letos jsou to polské skupiny Orlik a Zelazny a švýcarský PC-7 Team.

Na Dnech NATO se odehraje několik derniér i premiér. Poprvé mají lidé příležitost vidět vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda. „Vůbec poslední veřejné vystoupení bude mít jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24, který zde takto po téměř 40 letech služby v československém a českém letectvu udělá svou rozlučku,“ řekl Pavlačík.

Předvede se i raritní stíhačka F-35B

Mezi největší taháky patří letos letadla F-35 Lightning II. „Naše akce se stala první nejenom v České republice, ale v celé střední a východní Evropě, kde se prezentuje celkem pět nejmodernějších letounů páté generace F-35 A a B amerického a britského letectva, a to jak ve statické, tak dynamické ukázce. Je zde i nejraritnější britská verze F-35B, která je námořní. V Evropě je mají pouze Velká Británie a Itálie, a je to její vůbec první prezentace mimo Británii,“ řekl Pavlačík. „Je určena na službu na letadlových lodích, takže má schopnost kolmého startu a přistání,“ doplnil. Zhruba patnáctiminutové vystoupení se uskuteční ve dvě hodiny odpoledne.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Předvádějí se armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky. Vstup na akci je zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska. V okolí letiště to komplikuje dopravu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putinův fašistický režim musí prohrát. Rozpad Ruska by ale byl masakr, říká aktivista Sedov

Tagy:
stíhačka NATO Ukrajina technika Mošnov Dny NATO F-35 HIMARS Lockheed Martin F-35 Lightning II Dny NATO v Ostravě M142 HIMARS