Stojíme na prahu epidemie chřipky, varoval Prymula. V mrazu se infekce šíří rychleji

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Prymula: Mrazivé počasí přispívá ke vzniku respiračních potíží

Současné mrazivé dny přispívají k rychlejšímu šíření respiračních onemocnění, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Varoval, že se Česko ocitlo na prahu chřipkové epidemie. Nárůst počtu nakažených je proti minulému měsíci zhruba o 40 procent vyšší.

„Stojíme na prahu vlny chřipkové epidemie,“ upozornil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Prymula s tím, že právě jí by se mělo věnovat více pozornosti než nákaze covidem. Nárůst případů chřipkových onemocnění totiž proti prosinci vzrostl o 40 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Co dělat, když vás dostane covid? Lékaři připomínají pravidla, doporučují i očkovací kombo

Připomněl, že v mrazivých dnech se respirační choroby šíří podstatně rychleji. „Mrazivé dny přispívají ke vzniku respiračních potíží, protože se dostáváme častěji do uzavřených prostorů, kde se snažíme před mrazem schovat,“ popsal Prymula. Kromě toho se minimálně větrá, což napomáhá k šíření a cirkulaci virů.

Na rozdíl od chřipky, se nemusíme v tuto chvíli obávat covidu. „Nesmíme situaci podcenit, ale nepředpokládám, že by v následujících dnech nebo týdnech došlo k nějaké masivní epidemii covidu,“ domnívá se Prymula.

V současné chvíli se nachází na jednotce intenzivní péče jednatřicet pacientů s covidem a hospitalizovaných je asi 380. „Jsou to třetinová čísla těch, co jsme tu měli v prosinci,“ uvedl.

„Zajímavé však je, že tu stále máme varianty a subvarianty omikronu,“ podotkl Prymula. Tyto mutace jsou podle jeho slov značně vzdálené od původního omikronu, ale šíří se rychleji. Ve světě řádí varianta JN.1, což je mutace piroly, která obchází imunitní systém, a i v tomto případě se nákaza šíří rychleji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Očkování na covid a protilátky

Tagy: