Co dělat, když vás dostane covid? Lékaři připomínají pravidla, doporučují i očkovací kombo

Nemocná žena

360° 11.12.2023

Covid nabírá na síle a v předvečer vánočních svátků přibývá rekordní množství nakažených. Jak se správně zachovat a komu se ozvat, když vás skolí nemoc? A jak je to v současnosti s testováním či očkováním proti koronaviru i v kombinaci s chřipkou? „Dá se objednat na obojí najednou. U valné většiny lidí proběhlo vše v pořádku,“ řekl redakci CNN Prima NEWS předseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha a poradil, co by měli dělat lidé, u kterých se potvrdí nákaza covidem.

V tuto chvíli se denní nárůst počtu případů pohybuje kolem 3 500 lidí. „Musíme si ale říci, že je to asi jen vrcholek ledovce, protože se poměrně málo osob testuje,“ konstatoval epidemiolog Roman Prymula na CNN Prima NEWS. Dodal, že u lidí, kteří se rozhodnou otestovat, je pozitivních zhruba 55 procent. Epidemiolog by proto doporučoval zvážit očkování zejména u rizikových skupin. „Vakcinace má skutečně pozitivní dopad, existují data, která dokazují, že vakcína chrání proti těžkým průběhům, hospitalizacím a úmrtím,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od ztráty čichu po noční pocení. Jak se proměnily příznaky covidu od začátku pandemie?

Co by dále měli pacienti dělat, pokud se nakazí současnými variantami koronaviru? Především je dobré dát vědět svému praktickému lékaři. „Kdo je mladý, zdravý a nemá nějaké zásadní rizikové faktory, tak se v jeho případě chováme podobně, jako kdyby se nakazil normálním respiračním infektem. Takové pacienty často ani netestujeme. Nicméně jim radíme podobně jako u viróz – pokud je to trošku možné, neměli by chodit do práce a mezi lidi, ale zůstat doma a odpočívat, pít dostatek tekutin a jíst vitaminy,“ navázal na téma Vojtěch Mucha, předseda Mladých praktiků.

„Testování obecně doporučujeme hlavně lidem, u kterých to má význam, což jsou především starší a rizikovější senioři či lidé s nějakým chronickým onemocněním. U těch to potom buďto vede k aplikaci antivirotik nebo častějším kontrolám u lékaře. Doporučujeme se ale testovat doma nebo klidně kontaktovat svého praktického lékaře a domluvit se s ním, jak postupovat,“ pokračoval Mucha.

Podotkl, že v současnosti se v drtivé většině případů už v ordinacích praktiků testuje moderními a kvalitními antigenními testy, které už jsou při vysoké virové náloži téměř stejně přesné jako PCR testy – ovšem za desetinu ceny.

Osvědčily se také kombinované varianty, které dokážou odhalit, zda se pacient nenakazil spíše chřipkou. Žádanky jako během vrcholu pandemie už se nicméně nedělají. „Podle výsledku testování pak můžeme pacientovi přizpůsobit léčbu. Ale hlavní smysl to má spíše u starších lidí,“ dodal praktik.

Čas na další tečku. Hlavně u rizikových

Co se týče očkování, i zde mají odborníci jasno. Vakcinologové doporučují posilovací dávku všem, kteří si šli pro svou poslední „tečku“ před více než šesti měsíci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již na podzim potvrdil, že vakcíny proti novým subvariantám koronaviru budou dál zadarmo pro všechny zájemce.

„Což jsou v podstatě všichni. Málokdo se nechal očkovat letos na jaře. My hlavně zdůrazňujeme, aby si pro posilovací dávku šli především zástupci rizikových skupin, kterým hrozí těžší průběh nemoci, či ti, kteří se pohybují na místech s více lidmi a mohli by nemoc přenést na další. Jedná se zpravidla o zdravotníky, učitele či sociální pracovníky a pečovatele,“ doplnil předseda Mladých praktiků.

Stejně jako další praktici je nicméně připraven očkovat jak proti koronaviru a jeho současným variantám, tak proti chřipce. „Dá se objednat na obojí najednou. Vyzkoušeli jsme to v loňské sezoně – u valné většiny lidí proběhlo vše v pořádku a nezvýšila se nijak zvlášť míra nežádoucích účinků. U pacientů, kteří jsou na vakcinaci historicky citlivější, si to praktický lékař pohlídá, aby očkoval odděleně,“ dodal na závěr Mucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protest ve zdravotnictví pokračuje. Ne všichni lékaři se spokojili s dohodou, kterou představila vláda Petra Fialy. Podívejte se, co jim vadí.

Tagy:
nemoc očkování chřipka lékař vakcína Vlastimil Válek příznaky pacient koronavirus COVID-19 covid praktický lékař Vojtěch Mucha Mladí praktici Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19