Jeden z posledních snímků Vlastimila Harapese: Lidé nedlouho před smrtí o něj měli strach

Vlastimil Harapes na pohřbu Marie Poledňákové

Nekrolog Vlastimila Harapese

Jedna z posledních fotografií baletního mistra Vlastimila Harapese, který zemřel ve středu v 77 letech po dlouhé nemoci, vznikla na posledním rozloučení s režisérkou Marií Poledňákovou. V listopadu 2022 dorazil uznávaný tanečník dát poslední sbohem své přítelkyni do strašnického krematoria. Jenže už tehdy o něho panovaly obavy, protože nepůsobil ve formě.

Několik měsíců předtím, než se konalo poslední rozloučení s Poledňákovou, se uskutečnila zádušní mše za zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou. Harapes mši věnovanou jeho bývalé lásce vynechal a jeho neúčast vyvolala ve veřejném prostoru strach o jeho zdraví. Nedorazil dokonce ani na tradiční zahradní party producenta Borka Severy, kterou si doposud nikdy nenechal ujít.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela herečka Roxanne Rosedaleová. Zahrála si po boku Marilyn Monroeové

Pak se ale objevil v krematoriu Strašnice, aby vzdal hold režisérce legendárního snímku S tebou mě baví svět. Když se ale 16. listopadu 2022 Vlastimil Harapes přišel rozloučit se svou blízkou kamarádkou a režisérkou Marií Poledňákovou, mnohé vyděsil jeho vzhled.

Slavný tanečník, který na pohřbu pronesl smuteční řeč, měl oteklý obličej a jeho chůze působila nejistě. Když ukončil svůj proslov a vydal se směrem ke svému místu, po cestě ze schodů se musel přidržovat o vedlejší zídku, jeho chůze působila nemotorně.

Ihned se tedy začalo spekulovat o tom, zda ho netrápí vážnější zdravotní problémy, protože již před nějakým časem se Harapes stáhl do ústraní.

Starosti si o Harapese dělala nejen veřejnost, ale i jeho slavní kolegové. „Úplně se vytratil ze společenského života. Jako by s Haničkou umřel i on,“ řekl v minulosti jeden z účastníků zahradní slavnosti pro deník Aha.

Bohužel ve středu přišla smutná zpráva, že baletní mistr Vlastimil Harapes zemřel. Tanečník, herec a pedagog odešel ve věku 77 let po dlouhé nemoci. Sdělil to Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, kde byl Harapes dlouholetým sólistou baletu. Později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným členem Národního divadla, v roce 2016 vstoupil do Síně slávy ND.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slováčková promluvila o Novotném. Tenhle pán se chce jen zviditelňovat. V rodině jsme na to zvyklí

Tagy: