V neděli přibylo 6542 potvrzených případů COVID-19. O 760 méně než před týdnem

Odběry v rámci testů na COVID-19 (ilustrační foto)

Koronavirus v Česku

V neděli přibylo v Česku 6542 potvrzených případů nemoci COVID-19, to je o bezmála 760 méně než před týdnem. I první listopadový den ovšem zemřelo víc než sto lidí s koronavirem. Podle aktuálních statistik na webu ministerstva zdravotnictví přibylo v neděli 111 úmrtí, dohromady už s koronavirem zemřelo celkem 3429 lidí. I když o volných dnech bývá zpravidla méně testů, tím pádem i méně pozitivních výsledků, stejně jako v několika předchozích dnech pokračovalo v Česku zpomalování nárůstu počtu nakažených.

V zemi je teď přes 180 000 nakažených. Od březnového vypuknutí epidemie v Česku se počet lidí, kteří se novým typem koronaviru nakazili, blíží 350 000. Téměř 158 000 z nich se od té doby vyléčilo.

U většiny z pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, hospitalizovaných i zemřelých ale v říjnu výrazně přibývalo. O víkendu nicméně poprvé během vytrvalého strmého nárůstu výrazněji poklesl počet lidí s COVID-19 vyžadujících hospitalizaci. V nemocnicích je podle posledních údajů 7370 nakažených, z toho 1156 bylo ve vážném stavu.

Nadále je vysoký podíl potvrzených případů covidu na počtu provedených testů, nakažený je v poslední době zhruba každý třetí testovaný. Počet testů klesl v sobotu na 34 600, ve všedních dnech minulého týdne se pohyboval kolem 40 000. Nedělní počet testovaných zveřejní ministerstvo dnes večer.

Nejvíc se COVID-19 šíří na Benešovsku

Nejvýrazněji se COVID-19 v poslední době v Česku šíří na Benešovsku, kde bylo za uplynulých sedm dní potvrzeno asi 1174 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst se objevil také ve středních Čechách, a to na Rakovnicku, kde přibylo za sedm dní 1229 případů na 100 000 obyvatel. Více než tisícovku nových nakažených evidují i okresy Vsetín, Náchod či Pelhřimov.

Kvůli obavám z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích platí v zemi nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit, které mají zbrzdit vývoj epidemie. Zavřené jsou od poloviny října školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Až na výjimky se nekonají žádné kulturní, sportovní a společenské akce. Kvůli výraznému šíření nemoci v posledních týdnech se Česko dostalo na špičku světových žebříčků v počtech nakažených i zemřelých.

Nouzový stav a omezení pohybu lidí či otevírací doby obchodů v Česku kvůli epidemii COVID-19 potrvají zatím do 20. listopadu, restrikce však podle všeho budou pokračovat i po tomto datu. Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet nyní neplánuje, na druhou stranu na uvolňování opatření je ještě brzy.

Tagy:
nemoc zdravotnictví statistiky epidemie Česko koronavirus COVID-19 testování na koronavirus Ministerstvo zdravotnictví České republiky okres Benešov