V noci bude opět pršet po celém Česku včetně Moravy, uvedl Hladík. Někde budou srážky vydatné

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Předpověď počasí na nedělní noc

V noci na pondělí se déšť opět rozšíří na celé území České republiky. Po jednání Ústředního krizového štábu to v neděli večer řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V jižních Čechách deště neustanou ani v úterý a ve středu.

Za uplynulých 12 hodin podle Hladíka spadlo více než 100 milimetrů dešťových srážek v Krkonoších, zhruba 80 milimetrů v Jizerských horách a Jeseníkách, v ostatních částech republiky pět až 35 milimetrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Troubky se chystají na povodňovou vlnu. Zůstaneme tady, jsme zvyklí, odmítají někteří evakuaci

„Během noci na pondělí se déšť rozšíří na celé území, zase zpátky bude pršet na Moravě, kde už v neděli nepršelo. V horách může napršet vydatně, ale ve srovnání se včerejškem (sobotou) a nocí méně,“ uvedl ministr. „Lze očekávat větší srážky na jihozápadě. Jižní Čechy mohou být velmi zkoušenou částí republiky, protože tam zcela neutichne déšť ani v úterý a ve středu,“ dodal Hladík.

Podle ministra nadále hrozí sesuvy půdy. Česká geologická služba nabídla preventivní prošetření některých lokalit při stavebních zásazích. Hladík také upozornil na nadále hrozící pády stromů, vyzval občany, aby nechodili do lesů a parků.

V pondělí ráno se opět sejde Ústřední povodňová komise. Podle Hladíka prioritně sleduje tři oblasti. V Olomouci se intenzivně propočítává, zda protipovodňová ochrana zvládne vyšší průtok řeky Moravy. Hanušovice na Šumpersku v neděli dopoledne zatopila povodňová vlna, podle ministra je město odříznuté od elektřiny a mobilního signálu. A další oblastí jsou jižní Čechy, konkrétně řeky Lužnice a Nežárka.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se podle aktuální predikce zdá, že by Troubky na Přerovsku nemusely být povodní zasaženy tolik, jak se předpokládalo. Přesto podle něj platí, že preventivní evakuace je vhodná.

MOHLO VÁM UNIKONUT: Vlakem se lidé do Ostravy nedostanou ještě týden, řekl Kupka. Problémy s dopravou jsou i jinde

Tagy: