Troubky se chystají na povodňovou vlnu. Zůstaneme tady, jsme zvyklí, odmítají někteří evakuaci

Obyvatelé Troubek se evakuují kvůli extrémnímu ohrožení

Troubky u Přerova čelí záplavám

Nábytek, cenné věci, ale i spotřebiče či kola stěhují večer rychle do pater obyvatelé Troubek na Přerovsku. V obci, která je symbolem záplav z roku 1997, byla vyhlášena kvůli extrémnímu ohrožení záplavami evakuace. Přistavené evakuační autobusy však zatím zely prázdnotou, zjistila na místě ČTK. Část obyvatel se rozhodla z obce odjet po vlastní ose, většina však chce zůstat. Voda má do Troubek ležících u soutoku Moravy a Bečvy dorazit podle primátora Přerova brzy ráno.

Přízemí domu v neděli narychlo zabezpečoval například Martin Štolc. Šestičlenná rodina včetně tří malých dětí se však stěhovat odmítla. „Já jsem to už zažil jednou v roce 2010, budeme bydlet v patře jako tehdy, tehdy jsme tam byli týden a půl. Dá se to zvládnout, jde hlavně o psychiku. Máme tady zvířata i dobytek, opustit to nemůžeme, ale zabezpečujeme to, část jsme vynesli do prvního patra,“ řekl muž. Poslední povodně přišly podle rodiny nad ránem, tehdy dům zatopily do 1,2 metru. Spát rozhodně nebudou ani dnes, případná velká voda by podle prognóz měla dorazit kolem 5. hodiny ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Troubkám opět hrozí katastrofa. Kvůli extrémnímu riziku budou evakuováni všichni obyvatelé

Sousedka, čtyřicetiletá Jana, naopak z ulice Loučka narychlo odjížděla. Kolem 19:00 nakládala auto. „Odjíždím s dětmi, manžel zůstává. Evakuační autobus nevyužijeme, jedem k příbuzným. Rozhodnutí víceméně padlo hned,“ uvedla žena.

Dům od domu v neděli navečer procházeli dobrovolní hasiči i s policií, na řadě míst však s doporučením neuspěli. „Máme patrový dům, jsme přestěhovaní do vyššího patra. Dům tady vydržel povodně v roce 1997 i v roce 2010, věříme, že vydržíme i tohle,“ řekli po odchodu hasičů manželé Vránovi. Na řadě míst lidé alespoň ke vchodům dali pytle s pískem.

Evakuační autobusy přistavené od 17:00 zůstaly téměř prázdné, poslední odjíždí ve 20:00, vyhlásila obec obecním rozhlasem. „Během 1,5 hodiny zatím odjelo v prvním autobuse 13 osob, nyní je připraveno sedm. Podle jednotek v obci se spousta lidí ještě balí nebo se evakuují sami. Těžko se odhaduje, kolik z nich výzvy uposlechne, dokud není nejhůř, málokdo odchází dobrovolně,“ řekl velitel úseku hasičů Ivan Martin. Zhruba pět desítek lidí obci nahlásilo, že odjíždějí sami.

Podle zastupitele obce Ondřeje Šváry byla evakuace vyhlášena na základě „tvrdých čísel“, která obec dostala od Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu. „To rozhodnutí bylo relativně jednoduché, když jsme zjistili, na jakých hodnotách bude očekávaná kulminace,“ řekl ČTK zastupitel. Troubky mají 2 030 obyvatel, při povodních v roce 2010 podle zastupitele nařízené evakuace využilo zhruba 200 lidí a další se evakuovali po vlastní ose.

I po více než 27 letech od ničivých záplav Troubkám chybí řádná protipovodňová ochrana. V minulosti byl jen obnoven val v polích zhruba dva kilometry od Troubek, na hranici jejich katastru s Přerovem a obcí Rokytnice. Stavba dokončená na podzim 2010 ale ochranu obce před vodou z Bečvy zajišťuje jen částečně. Vznikla navíc načerno a úřady ji až dodatečně schválily jako dočasnou stavbu. Další val, vybudovaný bez povolení v roce 2013, musely Troubky nakonec odstranit.

Teprve loni v červnu podepsali zástupci obce, Povodí Moravy a Olomouckého kraje memorandum o spolupráci při stavbě protipovodňových opatření, která by měla ochránit obec před stoletou vodou. S uskutečněním projektu v podobě vybudování takzvaného prstencového ohrázení celé obce počítá Povodí Moravy v roce 2027, náklady se odhadují až na 600 milionů korun. Do té doby se musejí Troubky vypořádat s výkupem potřebných pozemků.

Tagy:
povodeň evakuace Olomoucký kraj Bečva Přerov okres Přerov Troubky Povodí Moravy (státní podnik) katastrofy, nehody a mimořádné události