Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí povodeň v Opavě

Reportérka Adriana Kubisová přímo z Opavy přiblížila, jak je zatopené sídliště i to, jak na situaci reagují místní.

Reportérka popsala aktuální povodňovou situaci v Opavě

Situace v Opavě je opravdu kritická. Přímo z místa to v průběhu vysílání pořadu Partie na CNN Prima NEWS uvedla reportérka Adriana Kubisová. Líčila, jak senioři s igelitkami či lidé s kufříky dobrovolně opouštějí své domovy. „Ulice se pomalu potápí, za půl hodiny se vzniklé ‚jezero‘ uprostřed sídliště Kateřinky posunulo o 20 metrů,“ popisovala. Uvedla, že lidé, kteří v Opavě zažili povodně v roce 1997, nyní pláčou, když na stejné momenty vzpomínají.

Ve vysílání pořadu Partie premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji. To reportérka Kubisová z Opavy potvrdila. „Stav je tu opravdu kritický. Lidé se pomalu evakuují ze svých domovů. Viděli jsme seniory s igelitkami, lidi s kufříky, jak dobrovolně, aniž by je k tomu někdo vyzval, odcházejí ze svých domovů,“ popisovala.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně změnily obce v Česku k nepoznání. Hladiny během těžké noci rostly, kde je nejhůře?

Všude kolem místa na sídlišti Kateřinky, kde se nachází, byla vidět voda, která „ulici pomalu potápí“. „Situace se zde mění z minuty na minutu. Na místě jsme půl hodiny a musím říci, že okraj ‚jezera‘, které se tady uprostřed sídliště rozlévá, se za půl hodiny posunulo o 20 metrů. Opravdu se musíme pořád posouvat, abychom nestáli ve vodě,“ pokračovala reportérka.

Zastávka na sídlišti byla ještě před jedenáctou hodinou plná lidí, teď je pod vodou. „Záplava v Kateřinkách je pomalá, ale jistá. Domy, kde ještě před chvílí stáli lidé před vchody, se zaplavují, už mají například zaplavené vchodové dveře,“ líčila Kubisová.

„Lidé zde vzpomínají, jak v roce 1997 voda dosahovala na sídlišti po zvonky. Jak to tady bude vypadat v dalších hodinách, nikdo netuší. Řeka se dále rozlévá do dalších ulic, zaplavuje školky, školy, auta. Nikdo neví, kdy to skončí,“ přiznala.

Když reportérka hovoří s lidmi, kteří ohromné povodně v minulosti zažili, má husí kůži. „Lidé při rozhovorech i pláčou. Vzpomínají, jak odváděli své prarodiče z domovů, jak je zachraňovali na poslední chvíli. Znovu se ve vzpomínkách vrací zpět do roku 1997 a jsou z toho – současné situace – skutečně nešťastní,“ dodala reportérka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Tagy: