Během víkendu se prudce ochladí. Bude větrno s dešti, ráno udeří přízemní mrazíky

Počasí

Sobota by se měla ještě nést ve znamení teplého počasí s teplotami přesahujícími 20 °C. V noci však přejde přes naše území studená fronta, která přinese značné ochlazení a přeháňky. Meteoroložka Michaela Valachová dokonce nevylučuje, že by poránu mohly udeřit přízemní mrazíky.

Během soboty bude po většinu dne oblačno, na severu se později přidá také slabý déšť a přeháňky. Nejtepleji bude v sobotu na jihu Moravy, kde naměříme kolem 24 °C, na zbytku území se teploty budou pohybovat mezi 18 a 22 °C, v 1 000 m na horách kolem 13 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Září bylo nejteplejší v dějinách měření. Odchylka je zarážející, tvrdí šokovaní vědci

V noci na neděli na naše území dorazí studená fronta, jež s sebou přinese výrazné ochlazení. „Za studenou frontou na našem území bude velmi chladný vzduch, v němž se ojediněle vytvoří také přeháňky, které na hřebenech hor na severu mohou být i sněhové,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

V neděli bude překvapivě nejtepleji ráno, na jihu a jihovýchodě území mohou teploty atakovat až 18 °C. Spíše se ale budou pohybovat mezi 13 a 17 °C, na severu dokonce kolem 10 °C.

Během dne se ale na většině území začne ochlazovat, maximální teploty odpoledne budou mezi 11 a 15 °C. „K tomu bude poměrně větrné počasí, na frontě bude foukat vítr, který se bude měnit ze západního na severní, v nárazech kolem 50 km/h. Na horách to může být dokonce kolem 90 km/h,“ upozornila Valachová.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Například v případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Pondělní ráno by mělo přinést velmi nízké teploty mezi 0 a 4 °C, takže nastanou pravděpodobně i přízemní mrazíky. „Předpověď je ale v tuto chvíli nejistá, protože není možné odhadnout, jak se oblačnost protrhá,“ vysvětlila meteoroložka. Odpoledne ale odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu očekávají maxima v rozmezí 11 až 15 °C.

úterý by se mělo už začít postupně oteplovat. Během dne od západu začnou srážky ustávat a částečně ubyde oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou mezi 17 a 21 °C, na severovýchodě kolem 16 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr, který bude během večera postupně slábnout.

Středa už by měla opět přinést velmi teplé, až letní počasí s denními teplotami mezi 22 a 26 °C.

Tagy: