V péči o zuby jsou Češi stále „Švejkové“, míní stomatolog. Varoval před bělením podomácku

Desetitisíce lidí bez zubaře zneužívají stomatologické pohotovosti.

Stomatolog Lacina o přístupu Čechů k péči o zuby

Češi nemají vřelý vztah k prevenci v zubní hygieně, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS stomatolog a vedoucí Centra dentální péče Radoslav Lacina s tím, že lidé stále nechápou jednoduchou rovnici: Čistý zub se nezkazí. Za leckdy laxním přístupem prý stojí naše švejkovská povaha – vše se snažíme ošidit a poté ospravedlnit. Lacina rovněž varoval před nebezpečím, které představuje doma prováděné bělení zubů.

„Češi nemají vřelý vztah k prevenci a zodpovědnosti k vlastnímu zdraví,“ zdůraznil v pořadu Nový den stomatolog. Pacienti prý lékařům stále nevěří, že „čistý zub se jednoduše nezkazí“.

K TÉMATU: Začala sezona alergií. Expertka popsala, jaké bylinky mohou pomoci a čeho se vyvarovat

Zubaři podle něj pouze hasí vlastní nezodpovědnost lidí. „Zanedbávání pravidelných kontrol vede k čím dál horším problémům. Je potřeba si ale uvědomit, že za špatným stavem chrupu stojí hlavně vlastní nedostatečná péče,“ pronesl.

Ve světě je podle stomatologa běžné, že lidé cestují za dobrým lékařem i stovky kilometrů. „My jsme ale Švejci. Neustále si vymýšlíme, jak to obejít, ošidit a potom to celé omluvit,“ konstatoval odborník.

Připomněl, že nejlepším způsobem, jak předcházet kazům či jiným problémům, je důsledné a pravidelné čištění zubů. Vše proto začíná hlavně doma. „Je dobře, že máme po celé zemi čím dál více zubních hygienistů, kteří pomáhají s vhodnou péčí o chrup,“ ocenil.

Při ranní rutině je podle Laciny lepší nejdříve sáhnout po kartáčku, než se pustíme do snídaně. Zubař rovněž připomněl možné nebezpečí, které představuje bělení zubů prováděné doma bez dohledu profesionála. „Všechny tyto babské rady, mezi něž se řadí popel, šťáva z citronu nebo jedlá soda, nejsou vhodné. Jde o chemikálie, které na povrchu zubů napáchají škodu,“ zdůraznil.

Které nemoci jsou zubaři schopni rozpoznat ze stavu chrupu a dásní? Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neznají den bez bolesti. Pacienti s nemocí motýlích křídel mají naději, v Brně testují léčbu

Tagy: