Desetitisíce lidí zneužívají pohotovosti, nemají zubaře. Problém chce resort řešit novelou

Desetitisíce lidí bez zubaře zneužívají stomatologické pohotovosti.

Ministerstvo zasáhne proti zneužívání zubních pohotovostí

Zubní pohotovosti pro mnoho Čechů suplují běžné ambulance. Reportéři CNN Prima NEWS na několika pohotovostech natáčeli a sami se o tom přesvědčili. Zubních pohotovostí je v Česku 84. Pro akutní případy podle České stomatologické komory dostatek, problémem jsou lidé, kteří je zneužívají. Ministerstvo chystá změnu.

Statisíce lidí v Česku nemají svého zubního lékaře. Na běžné ošetření tak chodí na pohotovost. „Přicházejí nejčastěji s bolestí zubu, která vyplývá z úplné destrukce, dále zanedbaný kaz. Většinou jsou to v 50 procentech určitě lidé, kteří nemají zubního lékaře,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS zubní lékařka Ivana Jiráňová.

Na poliklinice v Praze v době pohotovosti ošetří denně zhruba 60 pacientů, už půlhodiny po otevření na ošetření čekalo asi 10 lidí. „Za loňský rok jsme udělali přes 21 tisíc ošetření zubních, u téměř 16 tisíc klientů,“ přiblížil redakci David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva zubaře zřejmě podraží. Hrazené plomby z amalgámu skončí, jiné zdarma nebudou

Jenže zubní pohotovosti nejsou v Česku všude, proto lidé za ošetřením jedou i mnoho kilometrů. „Z těch téměř 16 tisíc klientů je zhruba devět tisíc, kteří mají trvalé bydliště v Praze a sedm tisíc, kteří mají trvalé bydliště kdekoliv jinde,“ pokračoval Doležil.

Sedmileté děti mají kazy

„Jedná se především o pacienty ze Středočeského kraje a z Ústeckého kraje,“ dodala pro CNN Prima NEWS Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví.

V Nemocnici Na Františku v týdnu na zubní pohotovosti ošetří zhruba 12 pacientů, o víkendu až dvojnásobek. „Převážná část pacientů sem chodí kvůli zanedbané péči nebo špatnému povědomí o ústní hygieně,“ sdělila redakci Petra Štorková, náměstkyně nemocnice pro ošetřovatelskou péči.

„Za službu se tu objeví 8 až 10 dětí. Od začátku vývoje dítěte byly pod kontrolou stomatologa, dnes má sedmileté dítě i stálé zuby napadené zubním kazem,“ přiblížila Jiráňová. Povinnost zajistit pohotovosti mají momentálně kraje, ale ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu.

„Chceme povinnost dát na pojišťovny, které budou mít mnohem více pák, jak to organizovat,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle Doležila by bylo výhodou, kdyby každý lékař měl povinnost odsloužit určité penzum na pohotovosti. Povinnost sloužit pohotovosti je podle České stomatologické komory už zakotvena v zákoně, nařídit ji ale musí kraj.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nová internetová výzva tejpování úst? Mnohé tato „chytrá“ metoda už poškodila, varuje Šmucler

„Kraje jsou vlastně schopné povolat zubní lékaře, je tam pokuta až 100 000 korun. Nástroje jsou obrovské u krajů, čili kdyby chtěly, tak v tom není problém,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

Legislativní proces k navrženým změnám je v samém začátku, ukončeno dosud nebylo ani připomínkové řízení. Česká stomatologická komora navrhuje, aby pohotovosti fungovaly ve větších městech a v případě potřeby, aby byl jeden lékař na 100 tisíc obyvatel.

Tagy: