Velká evakuace v Plzni. Lidé prchali před hustým černým dýmem, v akci byla i výšková technika

V Plzni hořel obytný dům.

Hořící dům v Plzni a rozsáhlá evakuace

V Plzni v Úslavské ulici ve čtvrtek hořelo, oheň vzplál před polednem v jednom z vnitrobloků. Na místo dorazili hasiči, záchranáři a policisté. Přímo ze zasaženého domu bylo evakuováno sedm lidí a dalších 42 pak ze sousedních budov.

Černý kouř, který se linul nad střechami domů v Úslavské ulici v Plzni byl vidět i z centra města. První hasiči dorazili na místo kolem půl dvanácté. „Já sem spala a zničehonic něco prostě bouchlo na dvoře a najednou někdo začal křičet, ať zdrháme dolů,“ popsala Tereza, která se musela evakuovat.

Na ulici už postávali někteří obyvatelé domu a další z něj vybíhali. „Furt tam jsou děti, snažili jsme se je shromáždit, v prvním patře nestihla utéct ani starší paní,“ dodala Tereza. „Začalo hořet a černý dým byl v celém domě,“ řekl Imrich, další z obyvatelů domu. „Na místo ihned vyjelo několik policejních hlídek, policisté zajišťovali okolí domu a také zamezovali přístupu osobám z přilehlých ulic,“ sdělila mluvčí Policie ČR Dagmar Brožová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzný nález hasičů ve shořelém přístřešku v Praze. Torzo lidského těla zkoumají vyšetřovatelé

Velitel zásahu na místě vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči museli několik obyvatel domu včetně malých dětí evakuovat pomocí vysokozdvižné plošiny. Mezi těmi, které hasiči takto zachránili, byla i rodina pana Bučky. „Měl jsem tam děti a rodinu, takže jsem se staral o to, aby přežily,“ sdělil Lukáš Bučko.

Cestu jim ale odřízl silný kouř a dým. Nejmladšího syna proto rodiče zabalili do deky a starším dětem dali na obličej mokré šátky. V bytě pak čekali, až je hasiči dostanou ven. „Minimálně dvě osoby z půdy jsme evakuovali pomocí dýchací techniky,“ popsal řídící důstojník Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje David Kváč. „Záchranáři na místě asistovali hasičům v evakuaci lidí a kontrolovali pouze saturaci u zmíněných lidí,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

Zhruba po hodině se hasičům, kteří na místě zasahovali v dýchací technice, podařilo požár lokalizovat. „Zásah byl náročný, protože se jednalo o požár nějakého odpadu ve vnitrobloku. Bylo náročné dostat na místo zdroj vody a výškovou techniku,“ vysvětlil Kváč.

Tagy:
požár hasiči oheň dům Plzeň technika Hasičský záchranný sbor bytový dům Praha HZS Plzeňského kraje vnitroblok Policie České republiky Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje