V podzemí Gazy padne hodně vojáků. Válka bude zuřit na dvou frontách, říká izraelský veterán

Izraelská armáda při osvobozování kibuců nedaleko Pásma Gazy.

Válečný veterán popsal dění v Izraeli

Hlavním úkolem izraelských vojáků bude proniknout v Pásmu Gazy do podzemí. Je jasné, že tam padne hodně vojáků, bez obětí se to neobejde. Těmito slovy popsal izraelský veterán Arie Gillon další možný vývoj válečného konfliktu. Podle něj hrozí, že Izrael bude muset válčit na dvou frontách, jelikož Hizballáh z Libanonu začal odpalovat rakety na jeho území.

Izrael pokračuje v rozsáhlém leteckém bombardování Pásma Gazy, které spustil po krvavém útoku radikálního hnutí Hamás 7. října. „Bombardují se základny Hamásu, ale protože jsou prakticky pod zemí, tak to není moc účinné. Čeká se na pozemní invazi, jenže ta se pořád odkládá,“ popsal izraelský veterán Arie Gillon, který zažil i jomkipurskou válku v sedmdesátých letech minulého století.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivé svědectví ženy z izraelské márnice: Teroristé sťali těhotnou i její nenarozené dítě

Teroristické hnutí Hamás je podle něj na pozemní invazi připraveno. „Je jasné, že padne hodně vojáků. To se bez obětí nedá udělat. Hlavní úkol bude proniknout do podzemí, je tam asi 500 kilometrů tunelů. Bude to těžký boj, bude hodně obětí, ale snad ne z naší strany,“ sdělil Gillon, který žije u Tel Avivu.

Poslední dva dny prý byly v této oblasti relativně klidné. „Předtím jsme tu měli tři až čtyři poplachy denně. Jedna nebo dvě rakety spadly u nás ve městě,“ řekl. Dodal, že v pondělí byl vyhlášen poplach v kibucu Kfar Masaryk, který je blízko Haify. „To bylo z Libanonu. Hizballáh začne posílat rakety na Izrael a vypadá to, že budeme mít válku na dvou frontách,“ připustil Gillon.

Hnutí Hamás musí být podle něj zcela zničeno. „Vidíme to jako jediné východisko. Politika posledních dvaceti let byla, že když je necháme sem tam hodit na nás pár raket, bude ticho. A vidíte, jak to dopadlo. To je teroristická fanatická organizace, která musí být zničena. Není žádné jiné východisko,“ zdůraznil Gillon.

Tagy: