Děsivé svědectví ženy z izraelské márnice: Teroristé sťali těhotnou i její nenarozené dítě

Štáb CNN na místě masakru v izraelském kibucu Kfar Aza, kde teroristé z Hamásu vraždili rodiny i s dětmi

Horší než zvěrstva nacistů, tvrdí o hrůzách páchaných na obětech Hamásu Shari, která pracuje jako dobrovolnice v márnici na jedné z izraelských vojenských základen. Její tým má během dvanáctihodinové směny za úkol vytahovat zohavená těla z pytlů, identifikovat je a následně připravit k aktu pohřbení. Dosud se podařilo identifikovat a zajistit okolo osmi stovek zabitých. Krutému řádění radikálů se nevyhnuly nejen děti, ale dokonce ani těhotné ženy. O svědectví statečné ženy informuje web DailyMail.

Shari je původní profesí architektka a v rodinném životě má čtyři děti. Do práce v márnici na základně Shura nedaleko města Tel Aviv se přihlásila dobrovolně, a to již před dvěma lety. Na starost má především identifikaci těl, která se nacházejí v dlouhých řadách seřazených pytlů. Rovněž čistí těla zohavených izraelských vojáků, kteří si před smrtí museli projít peklem, před jejich pohřbením. Po všech těžko popsatelných zkušenostech je přesvědčena, že brutalita si nezadá s nacistickým řáděním v období holokaustu. V mnoha ohledech je podle ní i horší, uvedla pro web DailyMail.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé pijí vodu ze záchodů, obloha je zahalená kouřem. Reportér CNN popsal život v Pásmu Gazy

„V době, kdy jsem vyrůstala v New Jersey, jsem slýchávala mnoho příběhů o koncentračním táboře v Osvětimi. Jenže to, co jsem viděla tady na vlastní oči, je pro mě mnohem horší než holokaust,“ pronesla. Žena, která nechtěla uvádět své příjmení kvůli bezpečnosti rodiny, spolupracuje s jednotkou vojenských rabínů, jejichž úkolem je právě identifikace ostatků a jejich příprava k poslednímu rozloučení. Podle židovské tradice musí být mrtvý pohřben co možná nejrychleji.

Podle jejích slov obnáší práce především omývání těl, jež je součástí této přípravy. „Snažíme se jim alespoň ve smrti přinést trochu důstojnosti,“ uvedla. Brutální chování členů Hamásu, které označila za barbary, se prý nedá popsat. „Pracujeme s důkazy ohledně mnoha případů znásilnění, která jsou tak krutá, že v případě obětí došlo k rozdrcení pánve. Mezi obětmi jsou kromě žen v produktivním věku i babičky či děti,“ uvedla pouze zlomek hrůz s tím, že se sama přihlásila o péči o mrtvá těla těchto žen, aby jim mohla prokázat respekt, který si zaslouží.

Krutost se nevyhnula ani dětem

„Jsem obyčejná matka z New Jersey a do Izraele jsem se přestěhovala před dvaceti lety. Ani v nejmenším jsem neočekávala, že bych byla svědkem něčeho tak otřesného,“ řekla a pokračovala v hrůzném seznamu bestialit. „Mezi mrtvými byli lidé, kterým byla useknuta hlava, ženy v nočních košilích, jež byly probuzeny a hned zastřeleny. Viděla jsem rozstřílené tváře či rozmlácené hlavy, jejichž mozek byl všude okolo.“

Svěřila se i s neuvěřitelnou krutostí, jež se nevyhnula ani nenarozenému dítěti. „Radikálové dokonce vyřízli těhotné ženě plod přímo z břicha, který byl před jejími zraky sťat, a následně stejným způsobem popravili i ji,“ sdělila v rozhovoru pro web. „Viděla jsem i ženy a děti, které spálili na uhel. Mnoho lidí, kterým nejdříve svázali ruce za zády, a poté je chladnokrevně zabili,“ dodala Shari.

Z více než 1 400 obětí byly asi dvě stovky natolik zmasakrované a spálené, že bylo nutné je identifikovat pouze na základě DNA či zubních záznamů. „Máme také důkazy o nejkrutějším mučení. Setkáváme se s případy dětí, jimž byla useknuta hlava či další končetiny. Těla bez rukou, nohou či genitálií,“ zakončila Shari s tím, že přesně to je důvodem, proč je nutné skoncovat s Hamásem jednou provždy.

Krutější než nejhorší horor

Matka i babička Shari přežily koncentrační tábory, přičemž jejich rodina pocházela z Československa. „Všichni babiččini bratři, sestry, strýcové i tety nepřežili koncentrační tábory,“ vysvětlila. I taková rodinná historie ji nejspíše donutila začít pomáhat v této oblasti. Důvodem bylo podle jejích slov i to, že chtěla ušetřit mladé zdravotnické dobrovolníky před pohledem na zohavená těla a všudypřítomné projevy smrti. Rovněž chce brutálně zavražděným přinést ještě naposledy důstojnost.

„Máme tu celé mrtvé rodiny, za něž nikdo nemůže pronést pohřební modlitbu,“ dodala dobrovolnice. Stomatoložka Shir Kishalesová, jež spolupracuje s týmem v márnici, shrnula situaci takto: „Představte si nejhorší horor, jaký kdy byl vytvořen. Když to poté srovnáte s tím, v jakém stavu jsou těla, je to mnohem, mnohem horší.“

Mohli jste přehlédnout: Hamás útok na Izrael plánoval dlouho dopředu. Více ve videu níže.

Tagy: