Výstaviště, Václavák i Masarykovo nádraží. V Praze začínají kritické dopravní uzavírky

Během jara a léta 2024 čeká Pražany řada omezení v hromadné dopravě.

Začíná rozsáhlá výluka tramvají

V centru Prahy dochází od pondělí k výraznému dopravnímu omezení. Důvodem je oprava tramvajové trati v ulicích Dlážděná a Havlíčkova, tedy v okolí Masarykova nádraží, a havarijního stavu části Libeňského soumostí. Výluka má trvat dva měsíce. Dopravní podnik o tom informoval na svých webových stránkách. Renovace čeká už v červnu také na okolí pražského Výstaviště nebo koleje ve Vodičkově a Jindřišské. Vznikat začne také nová trať v horní polovině Václavského náměstí.

„Z důvodu rekonstrukce tramvajové trati v ulicích Dlážděná a Havlíčkova a havarijního stavu části Libeňského soumostí dochází od pondělí 29. dubna 2024 (přibližně od 00.00 hodin) do soboty 29. června 2024 (přibližně do 4.30 hodin) k dočasnému přerušení provozu tramvají,“ informoval Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) na svých stránkách. Koleje jsou v tomto úseku ve velmi špatném stavu, naposledy je dopravní podnik opravoval před více než 20 lety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič nemusí platit pokuty za jízdu v opilosti. Trpí syndromem vlastního pivovaru, uznal soud

„Jedná se o kompletní rekonstrukci. Trať je z BKV panelů a nově bude mít pevnou jízdní dráhu s antivibračními rohožemi a protihlukovými úpravami,“ řekl minulý týden novinářům Miroslav Penc z DPP.

Opatření se dotknou tramvajových linek číslo 1, 3, 6, 7, 12, 14, 15, 24, 25, 26, 27, 91, 92, 94 a 96 a také autobusových linek číslo 207, 905, 907, 908, 909 a 911. Svou trasu bude muset změnit i historická linka číslo 42.

Kvůli opravám zavádí DPP tři nové denní tramvajové linky, a to 30, 31 a 34, a také noční linku číslo 90.

Dotčena bude také individuální automobilová doprava, a to ve čtyřech etapách:

  • První začne 29. dubna a bude trvat do 14. května. Omezen bude přejezd V Celnici – Na Florenci. „V této etapě lze očekávat dopravní komplikace a DPP proto doporučuje řidičům, aby do místa nezajížděli, pokud to nebude nezbytně nutné,“ upozornil DPP.
  • Na ni naváže druhá etapa, která bude trvat do 28. května, během níž bude zcela uzavřena Havlíčkova ulice.
  • Třetí etapa potrvá do 12. června, kdy bude úplně uzavřená křižovatka Havlíčkova – Hybernská, pokračovat bude uzavírka Havlíčkovy ulice z druhé etapy.
  • Během čtvrté části oprav, která potrvá od 12. června do 1. července, dojde k uvolnění křižovatky Havlíčkova – Hybernská a současně uvolnění Havlíčkovy ulice od ulice Na Poříčí k ulici V Celnici.

Z důvodu prodloužení tramvajové trati v souvislosti s výstavbou metra D dojde od pondělí 29. dubna 2024 do odvolání také k dočasnému přerušení provozu tramvají v úseku Kotorská – Pankrácuvádí Dopravní podnik. Ve vyloučeném úseku lze využít autobusovou linku číslo 193. V tomto případě by omezení mělo trvat do konce roku.

V létě budou následovat další výluky

Na výluku naváže od 29. června oprava kolejí ve Vodičkově a Jindřišské a výstavba nové trati v horní polovině Václavského náměstí. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou nepojedou od tohoto data do 30. září, tedy tři měsíce. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy Kč. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati, práce potrvají tři roky a budou postupovat směrem k muzeu.

Důležitá bude pro pražskou MHD oprava kolejí v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7. Dělníci zahájí práce na opravě úseku od Strossmayerova náměstí k Výstavišti rovněž 29. června a dokončí ji 25. října. Opraví se i smyčka na Výstavišti.

„Letos se chystá DPP investovat do rozvoje tramvajové sítě a klíčových rekonstrukcí 1,5 miliardy korun. To ještě bude doplněno investicí do nové vozovny v Hloubětíně a dále také do Dvoreckého mostu, který bude mít na sobě tramvajovou trať. To jsou investice ve výši další asi miliardy korun,“ řekl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V pražské MHD se chystá velká změna. Všechny autobusové zastávky mají být na znamení

Tagy:
tramvaj doprava autobus rekonstrukce oprava Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy tramvajová dráha