Znásilnil ženu a tři roky policii unikal. Cizince vypátrali na Moravě, pomohl test DNA

Cizince policie vypátrala po třech letech na jižní Moravě

Policie zadržela cizince, který znásilnil ženu

Několik let se cizinci, který měl před třemi lety v Praze znásilnit ženu, dařilo unikat spravedlnosti. Kriminalistům se ho nyní podařilo vypátrat a zadržet na jedné ze staveb na jižní Moravě. Hrozí mu až deset let vězení.

Do Hrušek na jižní Moravě si policisté dojeli pro třiatřicetiletého cizince, který tam pracoval na stavbě. Přítomnost kriminalistů ho evidentně zaskočila. Před policií se mu dařilo unikat několik let. V září roku 2019 se měl dopustit znásilnění. Tehdy pod záminkou vylákal ženu z tramvaje a dovlekl ji do petřínských sadů, kde na ni zaútočil. „Žena se pokoušela muži bránit, ale měl fyzickou převahu, a tak mu zanedlouho podlehla. On ji pak znásilnil. Po tomto aktu utekl neznámo kam,“ uvedl pro CNN Prima NEWS kriminalista Marek Danko.

Kriminalisté se na začátku neměli čeho chytit. Žena násilníka jen zevrubně popsala. Nepomohl ani odebraný biologický materiál, ze kterého se stanovil genetický profil pachatele. V policejní databázi se totiž neobjevila žádná shoda. Zlom nastal až letos.

„Na začátku roku 2022 jsme obdrželi operativní poznatky o jakou konkrétní osobu se může jednat a kde se může pohybovat. Bohužel tato osoba je cizí státní příslušnosti, což nám tuto věc komplikovalo,“ popsal Danko. Jako klíčový důkaz pro vyřešení celého případu posloužil právě odebraný biologický materiál.

Hledaný muž se totiž měl dopustit dalšího trestného činu – konkrétně výtržnictví, kdy podle našich informací obtěžoval několik žen. Policisté, kteří tento případ vyšetřovali, mu také odebrali biologický materiál. Jakmile byl vyhodnocen, databáze DNA ukázala, že se jedná o totožného pachatele, jako v případě znásilnění v Praze.

Pro kriminalisty ale nebylo jednoduché muže vypátrat. Pohyboval se totiž na stavbách po celé republice. „Je obviněný ze znásilnění a hrozí mu až deset let pobytu za mřížemi,“ doplnil kriminalista. Na vynesení rozsudku si počká ve vazbě, kam ho soudce poslal.

Tagy: