V Příbrami se přiotrávilo nejméně deset lidí. S poruchami vědomí je rozvezli do nemocnic

V Příbrami se přiotrávilo nejméně deset lidí.

V Příbrami se přiotrávilo nejméně deset lidí

Deset lidí se v sobotu ráno v Příbrami v bytovém domě přiotrávilo oxidem uhelnatým, zdravotníci je převezli s poruchami vědomí do tří nemocnic. Zhruba na hodinu a půl byl kvůli vyššímu počtu zraněných aktivován traumaplán. Jedovatý plyn zřejmě vznikal nedokonalým spalováním v kotli na tuhá paliva, řekli mluvčí záchranné služby a hasičů.

Událost byla hlášena v sobotu po 07:00 v rodinném domě v Březnické ulici. „Šlo o větší rodinný dům rozdělený na bytové jednotky, kde byl kotel na tuhá paliva, zřejmě nedokonalým spalováním došlo k vývoji oxidu uhelnatého. Prováděli jsme přirozené odvětrání objektu a měření koncentrací,“ řekla mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová. Hasiči z domu evakuovali sedm lidí, tři byli zachráněni ještě před příjezdem jednotky, doplnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kamion s tisíci kuřat se převrátil u Olomouce. Provoz na dálnici byl omezen 15 hodin

„Měli jsme deset pacientů s poruchami vědomí,“ sdělil mluvčí záchranné služby Marek Hylebrant. Záchranáři je převezli do nemocnic s barokomorou, sedm do nemocnice v Kladně, jednoho do pražské nemocnice Na Homolce a dva na centrální příjem do Příbrami. „Byl aktivován traumatologický plán, který jsme ukončili v 8:38,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS.

„V ranních hodinách jsme obdrželi oznámení od středočeské centrály hasičského záchranného sboru, že došlo k nehodě, kdy se lidé nadýchali zplodin z kotle na tuhá paliva. Asi desítka jich byla odvezena do nemocnic. V tuto chvíli máme informace, že by nikdo z nich neměl být v ohrožení života,“ popsal starosta Příbrami Jan Konvalinka (ANO) pro CNN Prima NEWS a dodal, že se byl na místě podívat, aby případně zajistil náhradní ubytování. Dům je ale obyvatelný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bizarní nehoda v obci celebrit. Řidič v Jevanech sjel do rybníka, na policisty byl agresivní

Tagy:
hasiči otrava Kladno Středočeský kraj Příbram zdravotnická záchranná služba spalování Nemocnice Na Homolce AKTU.cz