Nové verdikty v kauze Kuciak. Soud opět zprostil Kočnera obžaloby, Zsuzsová dostala 25 let

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Soud jí vyměřil 25 let vězení. Je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky, jakož i dalšího prokurátora. Specializovaný trestní soud (STS) naopak opět osvobodil obžalovaného Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Verdikt STS není pravomocný.

Specializovaný trestní soud už v roce 2020 osvobodil Kočnera a také Zsuzsovou v případu Kuciakovy vraždy, o rok později tento jeho verdikt zrušil slovenský nejvyšší soud. V novém jednání pak STS spojil případ vraždy reportéra s přípravou vražd zmíněných prokurátorů a právníka, ve kterých čelily stíhání celkově čtyři osoby včetně Kočnera a Zsuzsové.

Za vraždu Kuciaka, při které byla v roce 2018 zastřelena i jeho přítelkyně Martina Kušnírová, si už ve vězení odpykávají dlouholeté tresty tři lidé, včetně vraha této dvojice.

ČTĚTE TAKÉ – Případ Zodiaca: Detektivové zřejmě odhalili totožnost slavného vraha, který psal policii dopisy

Osmačtyřicetiletá Zsuzsová, která si v současnosti odpykává 21letý trest vězení za podíl na jiné vraždě, se vyhlášení verdiktu neúčastnila.

Specializovaný trestní soud v roce 2020 osvobodil Zsuzsovou v případě Kuciakovy vraždy, o rok později tento verdikt zrušil slovenský nejvyšší soud.

Někteří novináři jsou v šoku

„Absolutní zklamání, šok, nerozumím, jaký motiv měla mít Alena Zsuzsová k objednávce vraždy Jána Kuciaka. On (Kočner) a ona jsou spojené nádoby, neumím si představit zdůvodnění, jakým způsobem to soud oddělí,“ sdělil těsně po rozsudku pro CNN Prima NEWS tehdejší šéf Kuciaka Marek Vagovič z deníku Postoj.

Dodal ale, že ještě není vše ztraceno. „Je to prohraná bitva, ale stav je 1:1, Alena Zsuzsová už odsouzená byla, Kočner byl osvobozen. Čekáme na třetí kolo na nejvyšším soudě a doufám, že to rozhodnutí ještě zvrátí,“ dodal

Osvobozující verdikt překvapil i řadu dalších novinářů. „Není to poprvé. Když padl osvobozující verdikt v roce 2020, byl to silný moment. Matka Kušnírové byla v slzách zhroucená, stejně jako otec Kuciaka, nelze asi popsat, co prožívají nyní,“ zhodnotil redaktor CNN Prima NEWS Tomáš Kačmár.

Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 19, 2023

Svůj komentář následně připojila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Zřejmě nejsem jediná, která nyní cítí zklamání a překvapení z pátečního rozsudku. Soud odsouzením Aleny Zsuzsové a osvobozením Mariana Kočnera částečně potvrdil příběh, který se stal, avšak prozatím zůstal nedořečen. I u takových nečekaných verdiktů je důležité respektovat rozhodnutí soudu, musíme si počkat na odůvodnění rozhodnutí a poté i na rozhodnutí Nejvyššího soudu. V tuto chvíli však myslím hlavně na rodiče Janka a Martinky,“ sdělila po verdiktu Čaputová.

Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 19, 2023

Ve facebookovém příspěvku podotkla, že sice „korupci, kriminalitu a zlo neumíme vymazat z tohoto světa, ale umíme budovat stát, který je dokáže trestat“. „Neztrácejme víru, i když je to v tuto chvíli obtížné,“ dodala.

Ficova popularita opět roste

Vražda novináře Kuciaka vyústila na Slovensku před pěti lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. Z funkce premiéra tehdy odstoupil Robert Fico a jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) pak po porážce v parlamentních volbách z konce února 2020 skončila v opozici. Před předčasnými parlamentními volbami, které na Slovensku budou na konci září, je Směr-SD v zemi už opět nejoblíbenější stranou.

Tagy: