V příštích měsících a letech utáhneme opasky, jsem pro snížení DPH, říká Kovanda

Na úsporný tarif stále míří dotazy lidí. Jak správně funguje?

360° 13.10.2021

V příštích měsících a letech si Češi budou muset utáhnout opasky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Klíčovou roli ve zdražování podle něj může sehrát i vliv klimatu.

Do konce letošního roku nás pravděpodobně čeká zdražování, které bude pokračovat i na začátku příštího roku. Podle Kovandy je zdražování reakcí na pandemickou situaci, chování vlád a centrálních bank. „Během pandemie se nevyrábělo, ale do ekonomiky proudily nové peníze,“ vysvětlil Kovanda.

„Zdražování bude na půl cesty – bavíme se o cenách energií, práce apod. Jsou věci, které jdou udělat. Kdyby vláda umožnila větší příchod cizinců, kteří jdou pracovat do Česka, nebyl by tak vysoký tlak na mzdy, což se promítne i do cen. Nová vláda bude muset řešit, jestli všechna zdražování jsou oprávněná,“ řekl další host pořadu, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Kovanda míní, že to, co se nyní děje, bude přechodnou záležitostí. „Nesmíme zapomínat na to, že se do toho promítají i klimatické podmínky. Pokud by docházelo k větším výkyvům v důsledku klimatu, promítne se to třeba do vyšších cen obilovin,“ podotkl Kovanda.

Snížení DPH

„Jsem pro snížení DPH, protože tady bude velký úder na peněženky českých občanů. Bavíme se o inflaci, ale v příštích měsících i letech si budeme muset utahovat opasky z důvodu zdražování energií, zelených politik Evropské unie, které jsou nebezpečné a povedou spoustu lidí do energetické chudoby,“ varoval Kovanda.

„Čtyři miliony lidí v České republice nebude schopno platit za energie a budou mít méně peněz na potraviny. Když nebudeme moc utrácet za jídlo, prodejci nebudou moci zvyšovat ceny. Proto si myslím, že se jedná o přechodný jev. Spíš se obávám inflace v oblasti energií – uměle zdražujeme energie a to je zásah do peněženek. Energie tvoří obrovskou část rodinných rozpočtů. Zejména budou zasaženy nízkopříjmové vrstvy a chudší obyvatelé. Bude to sociální problém,“ pokračoval Kovanda.

„Minimálně příští rok bude o vysoké inflaci. Pokud vláda nepřijde s podporou pro chudé, nastane problém,“ dodal Prouza.

Bohemia Energy

Zákazníci Bohemia Energy se ve středu dozvěděli, že jejich dodavatel energií ze dne na den zkrachoval. Klienti o elektřinu ani plyn ale nepřijdou. Závazky přebírají jiné společnosti. Lidé mají půl roku na sjednání nové smlouvy. „Největší dodavatelé už oznámili, že novým klientům budou výrazně zdražovat ceny energií. Bude to obrovský nárůst, na který řada lidí nebyla připravena,“ řekl Kovanda.

„Firma, která přebírá klienta, musí pro něj zajistit komoditu – nakoupit elektřinu a plyn,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Tagy: