Dlouhý: Řadě firem hrozí bankrot. Kvůli růstu cen energií musíme svolat krizový štáb

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Hospodářská komora ke zdražování

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý volá po zřízení krizového štábu, který by řešil narůstající ceny energií. Prohlásil to na středeční tiskové konferenci. Kvůli krachu společnosti Bohemia Energy prý hrozí, že řada malých firem zbankrotuje.

Dlouhý na tiskové konferenci mluvil o konci dodavatele energií Bohemia Energy. „Je to krach, ne ukončení činnosti. Dopady jsou až na jeden milion zákazníků. Z hlediska firem se jedná hlavně o malé a střední podniky,“ řekl prezident Hospodářské komory.

Lidé a podnikatelé se podle něj sice nemusí bát odpojení od dodávek energií, ale lze očekávat, že dojde k zásadnímu zvýšení cen energií. To může znamenat konec řady společností. „Obáváme se bankrotu u řady malých firem,“ pokračoval prezident Hospodářské komory. Od lidí kvůli tomu prý dostává vzkazy. „Kdyby to bylo možné, ukážu vám svůj mail během uplynulého týdne. Mám jej plný stížností od firem, že nárůst cen energií je takový, že čelí bankrotové situaci,“ pronesl Dlouhý.

K Bohemia Energy dodal, že měla pověst společnosti, která se snažila zapůsobit agresivní kampaní a zaměřovala se spíše na nízkopříjmové a na lidi, kteří se neorientují na trhu s energiemi. Že jí hrozí krach, tušil. „Nějaké informace jsme v rozsahu, které by naznačoval nebezpečí, získávali od minulého týdne. V pátek to už bylo jasné,“ doplnil Dlouhý.

Firma Bohemia Energy, která zajišťovala energii asi 900 tisícům lidí v Česku, ve středu oznámila ukončení dodávek elektřiny a plynu zákazníkům. Uvedla, že důvodem jsou právě přetrvávající extrémní nárůsty cen energií.

Dojde na vznik krizového štábu?

Prezident Hospodářské komory obecně považuje aktuální nárůst cen energií za natolik závažný, že volá po okamžitém zřízení krizového štábu. V tom by podle něj měli zasedat představitelé vlády, ať už současné, či budoucí, lidé z resortu průmyslu a obchodu, ale také například zástupci podnikatelské sféry.

Zmíněný štáb by podle Dlouhého měl fungovat na denní bázi, přičemž by měl především zjišťovat, jaké má možnosti a nástroje v rámci Česka i Evropské unie. Především volá po zajištění krizového scénáře, jak ochránit koncové odběratele.

Tagy: