Do rakouských obchodů jen s covid pasem. Proti nepoučitelným zakročíme, hrozí vnitro

Vídeň nákupy

Rakousko zavádí od úterý 11. ledna 2022 jako první země ve středoevropském regionu povinné kontroly tzv. covid pasů také v obchodech. Týká se to také Čechů, kteří zavítají do sousední země a hodlají tam nakupovat.

Nově musejí nakupující splnit dvě povinnosti: Být očkováni minimálně dvěma dávkami proti koronaviru, nebo být vyléčení z nemoci COVID-19 a prokázat se platnými certifikáty. Tamní ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že bude dbát na přísné kontroly dodržování těchto nových předpisů.

V Rakousku nadále platí tzv. lockdown pro neočkované, kteří nesmějí do restaurací, obchodů ani se účastnit společenského či sportovního života. Vše směřuje k tomu, že u sousedů by měla již za 20 dnů vstoupit v platnost očkovací povinnost proti COVID-19.

Od úterý začínají kontroly také v obchodech s nepotravinářským zbožím na celém území země. Všichni zájemci, tedy jen očkovaní nebo vyléčení, o vstup musejí u vchodu do obchodů s elektronikou, butiků, parfumerií, knihoven, obchodů s nábytkem, hračkami nebo šperky předložit certifikát. Podle deníku Österreich jsou dlouhé fronty před obchody nevyhnutelné.

„Kontrola proběhne nejpozději v okamžiku platby. To má ulehčit například malým obchodům s jedním zaměstnancem, který nemůže pomáhat s nakupováním či třeba zkoušením oblečením a zároveň kontrolovat potvrzení,“ vysvětluje Rainer Will, výkonný ředitel Svazu obchodu.

30 000 policistů v „ostré akci“ v obchodech

Ministr vnitra Gerhard Karner (ÖVP) oznámil „ostrý zásah proti nepoučitelným“. Rakouské orgány vyčlení až 30 000 policistů, kteří budou na kontroly nejen v obchodech, ale také v restauracích či hotelích dohlížet. Těm, kteří se nemohou prokázat očkováním či proděláním nemoci hrozí pokuta až do výše 1 450 eur, v přepočtu 36 000 korun, obchodníkovi až 3 600 eur (90 tisíc korun).

Výjimku mají těhotné ženy a osoby, které nejsou očkované ze zdravotních důvodů. Musejí se však na místě prokázat potvrzením od lékaře. Ke vstupu do jakéhokoliv zařízení však potřebují platný PCR test.

Kontroly pomocí aplikací, ale i ručně

Nábytkářská společnost XXXLutz, do které patří také prodejny Mömax a Möbelix, chce provádět kontrolu pomocí aplikace Greencheck nebo ručně. „Záleží na tom, co zákazník má,“ říká mluvčí Thomas Saliger. Ve 120 pobočkách bude tímto úkolem pověřeno až 240 zaměstnanců. Společnost Media Markt umístí ke vchodům zaměstnance nebo ochranku.

Provozovatelé nákupních center takovému postupu rozumějí a soushlasí s ním. „Cokoli je lepší než další lockdowny. Doufejme, že je to první krok k normálu,“ doufá Richard Lugner z vídeňské nákupní pasáže Lugner City. „Budeme dodržovat pravidla. Uzávěra by zničila ekonomiku,“ doplňuje Peter Schaider z dalšího vídeňského nákupního centra Auhof.

Politici v Rakousku reagují na rychlé šíření omikronové varianty koronaviru novými omezeními a kratšími karanténami. Spolkový kancléř Karl Nehammer nastínil, že „velmi brzy“ bude nutné nosit respirátory FFP2 venku, pokud nebude možné dodržet dvoumetrovou vzdálenost. To má platit například pro pěší zóny a fronty před obchody.

Tagy: