Putin uvěznil 15letého školáka. Dopisoval si „s kým neměl“ a kritizoval propagandu, tvrdí FSB

Ruský vojenský soud v Moskvě odsoudil patnáctiletého Arsenije Turbina k pěti letům vězení za účast v teroristické organizaci. Podle vyšetřovatelů z ruské tajné služby FSB si žák deváté třídy z Orelské oblasti dopisoval s legií Svoboda Ruska, která bojuje po boku ukrajinských sil proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom ruský zpravodajský web Meduza, který působí z lotyšského exilu. Nevládní organizace na ochranu lidských práv Memorial, ruskými úřady zakázaná, uznala Turbina za politického vězně, dodal server.

„Je to chytrý chlapec, snil o tom, že jej přijmou (na moskevskou diplomatickou školu) MGIMO,“ řekla webu Mediazona odsouzencova matka, jednačtyřicetiletá Irina Turbinová. Arsenij se narodil v Dubaji, ale s otcem, který byl ze Spojených arabských emirátů, se jeho matka rozešla a chlapce vychovávala sama v Rusku. Kvůli barvě kůže údajně začali Arsenije v šesté třídě šikanovat a nadávali mu do „negrů“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prolomení ledů mezi USA a Ruskem? Ministři obrany si po více než roce zatelefonovali

Stížnosti ale ředitelka odmítla jako „výmysly“ a „fantazie“. Poté, co chlapce spolužáci zmlátili a vyhodili na ulici, kde bylo 19 stupňů pod nulou, matka dosáhla synova přeřazení do jiné třídy.

Arsenij ale propadl pocitu nespravedlnosti, když škola neocenila jeho úspěchy ve vzdělávacích soutěžích, a sblížil se se stoupenci opozičního politika Alexeje Navalného. Loni v dubnu zatelefonoval do vysílání nezávislé televize Dožď a prohlásil, že ho ruský prezident Putin rozčaroval a že propagandistické filmy promítané ve škole jsou „naprostý blábol“. Nahrávku svého vystoupení Arsenij zveřejnil na internetu, za což si matku předvolali do školy, a tak nahrávku museli smazat.

O měsíc později Arsenij napsal legionářům ze Svobody Ruska, že je ochoten vylepovat plakáty a bojovat proti propagandě režimu, protože sní o osvobození Ruska od Putina. Žák také na sociální síti komentoval situaci politických vězňů a neúspěšnou vzpouru žoldnéřů z Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

Turbinová podle portálu nevylučuje, že úřady vyslaly za jejím synem provokatéra. Po seznámení s ním Arsenij zveřejnil několik příspěvků proti válce, kterou vede Rusko proti Ukrajině, a na vlastním kanálu na síti Telegram zveřejňoval protirežimní příspěvky, jakož i videa, která natáčel jeho kamarád a která jej zachycovala při roznášení letáků a pózování se symbolem legie Svoboda Ruska. Následovala domovní prohlídka v jejich bytě a na začátku září Arsenije odvezli na výslech k vyšetřovateli FSB.

Před soudem Turbin trval na své nevině a na tom, že pouze přes aplikaci odeslal legionářům kontakt na sebe, na což mu nikdo neodpověděl. FSB ale trvala na tom, že žák požádal o přijetí do legie a že plnil její rozkazy.

U soudu svědčili čtyři spolužáci, kteří tvrdili, že Turbin často vedl řeči o politice, Putina měl za zloděje a nepodporoval ruskou invazi na Ukrajinu. Dva svědci označili obžalovaného za neonacistu. Žákova matka je přesvědčena, že spolužáci, odměnění skvělým vysvědčením, jen opakovali to, co jim uložila FSB. Obžaloba žádala osm let vězení. Soudce Oleg Šišov nakonec rozhodl o uložení trestu pěti let.

Rozsudek syna šokoval, řekla Turbinová. „Strašně plakal. To nečekal. Celou dobu se držel, ale teď hodně plakal, objal mne a prosil o odpuštění,“ řekla a připomněla, že syna svého času varovala, že řeči o politice mohou v Rusku vést jen k nepříjemnostem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko je největší bezpečnostní hrozba, řekl Pavel po jednání s Fialou a zástupci opozice

Tagy: