V Rusku zastřelili velitele ponorky. Na Ukrajině měl nařídit raketový útok na město

Ukrajinská vojenská rozvědka potvrdila pondělní úmrtí velitele ruské ponorky Krasnodar Stanislava Ržického, který byl zastřelen v parku na jihu Ruska. Ržického dávají ukrajinská média do souvislosti s loňským útokem na město Vinnycja, které podle ukrajinské armády zasáhly střely Kalibr vypálené z ponorky v Černém moři. Ruští vyšetřovatelé v úterý večer oznámili, že dopadli muže, podezřelého z vraždy velitele.

„Velitel ponorky 10. července běhal v krasnodarském parku. Okolo šesté ráno byl zasažen sedmi výstřely z pistole Makarov. Střelným zraněním Ržickij na místě podlehl,“ citoval prohlášení rozvědky portál Ukrajinska pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V autě mu vybuchla bomba. Prominentní ruský spisovatel Zachar Prilepin utrpěl zranění

„Kvůli prudkému dešti byl park liduprázdný, a proto nejsou svědci, kteří by mohli sdělit podrobnosti nebo identifikovat útočníka,“ doplnila rozvědka. Na případ upozornila i americká CNN.

Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že spolu s policisty a agenty tajné služby FSB dopadli třiašedesátiletého Sergeje Denisenka, který je podezřelý z vraždy Ržického. Při zatýkání se u něj našla pistole s tlumičem, o které se předpokládá, že právě jí byla vražda spáchána, napsal na svém webu list Kommersant.

Denisenko je podle deníku bývalý šéf ukrajinského sportovního svazu karate, ověnčený tituly zasloužilého mistra sportu a zasloužilého trenéra a držitel osmého danu, což je tradiční označení mistrovského technického stupně v japonských bojových sportech.

Útočník mohl Ržického sledovat díky aplikaci Strava, v níž si kapitán zaznamenával své běžecké výkony, poznamenal ruský informační kanál Baza. Podezřelého z útoku na Ržického zachytily bezpečnostní kamery a policie nyní pátrá po muži ve věku 30 až 40 let, uvádí stejný kanál.

Chlouba flotily

Ponorka Krasnodar je podle informací ukrajinské vojenské rozvědky součástí ruské Černomořské flotily a je schopná nést čtyři rakety Kalibr s plochou dráhou letu. Kapitána Ržického jako velitele ponorky identifikovalo loni po útoku na Vinnycju šetření ukrajinského webu ngl.media. Ten ale poznamenal, že poslední zmínka o Ržickém v tisku byla už několik let stará.

Mohlo by vás zajímat: Ukrajina podle Zelenského doposud v protiofenzívě územně jen získává

Ruské tiskové agentury o Ržickém referují jako o zástupci vedoucího krasnodarské správy pro mobilizaci.

Ve Vinnycje ve střední části Ukrajiny zasáhly loni v červenci tři rakety s plochou dráhou letu náměstí v centru města. Při útoku zemřela také čtyřletá Liza s Downovým syndromem.

Tagy: